Najnovije vesti

STRUČNJACI ZA KURIR O JEZIVOJ DEČIJOJ IGRI "JASENOVAC": Srbi i danas nedovoljno osvešćeni o svojoj najvećoj traumi i tragediji!
Foto: Shutterstock, Ilustracija

STRAVIČNO

STRUČNJACI ZA KURIR O JEZIVOJ DEČIJOJ IGRI "JASENOVAC": Srbi i danas nedovoljno osvešćeni o svojoj najvećoj traumi i tragediji!

Društvo

Javnost je uznemirena nakon saznanja da je igra "hvatanja i kažnjavanja", bizarnog naziva "jasenovac", eskalirala pre oko mesec dana u vršnjačko nasilje u osnovnoj školi u Apatinu, a sagovornici Kurira ističu da je užasno to što su deca osmislila ovu surovu igru!

Logor Jasenovac
Logor Jasenovacfoto: Glyn Thomas Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako je za Kurir ispričala baka učenika žrtve nasilje, ova "igra" je nazvana "jasenovac" i osmišljena je tako da se "uhvaćeni" učenik kažnjava čvrgom u glavu. Osmislio ju je dečak koji je strah i trepet u razredu već godinama i koga se svi plaše. On je ujedno bio i "glavni" za kažnjavanje, a pomagala su mu još dvojica, koja su "lovila" ostale dečake i na taj način "kupovala" njegovu zaštitu. Međutim, ubrzo je čvrga prerasla u šamar, pa u šamarčinu, vezanje konopom, bodenje šestarom..

Siledžije su "igru" nazvale "jasenovac" aludirajući na monstruozne zločine nad decom u zloglasnoj NDH!

Logor Jasenovac
Logor Jasenovacfoto: YouTube PrintScreen

- Ovaj slučaj je samo još jedan u dugom nizu pokazatelja poražavajućeg i tragičnog neznanja Srba o genocidu koji su preživeli u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Srbi su kao nacija i danas nedovoljno osvešćeni o svojoj najvećoj traumi i tragediji. Takozvana igra "hvatanja i kažnjavanja'', nazvana po najvećem pojedinačnom gubilištu Srba u Drugom svetskom ratu, predstavlja simbolički i stvarni poraz svakog od nas budući da su je osmislili i da se njome "igraju'' naša deca, koja su potomci žrtava genocida - kaže za Kurir istoričar dr Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida:

Dejan Ristić
Dejan Ristićfoto: Kurir

- Kao roditelj, istoričar i pripadnik srpskog naroda, a potom i u svojstvu člana tima Muzeja žrtava genocida, osećam potrebu da izrazim svoju uznemirenost i zabrinutost zbog ovog slučaja. Očekujem da psihološko-pedagoška služba škole u kojoj se odigrao ovaj nemili događaj, u saradnji s roditeljima dece koja su u njemu učestvovala, preduzme sve mere kako bi se tim mališanima pojasnilo zbog čega je njihova "igra'' za sve nas pripadnike stradalnog srpskog naroda neprimerena, sramotna i ponižavajuća. Iskreno verujem da decu ne treba sankcionisati, već, naprotiv, podučiti i senzibilisati u pravcu afirmacije kulture sećanja. U tome posebnu ulogu imaju i nastavnici istorije, na kojima je specifična i veoma odgovorna dužnost da zajedno sa svima nama pouče i poduče svu našu decu o strahotama, uzrocima i posledicama genocida počinjenog nad pripadnicima našeg srpskog naroda na celokupnom području NDH od 1941. do 1945. godine.

Novi slučaj brutalnog nasilja

Dečaci i devojčica krvnički šutirali vršanjaka

Pojavio se novi snimak brutalnog vršnjačkog nasilja, koji se, prema navodima Instragram stranice "Stop nasilju", odigrao u Borči! Na njemu se vidi kako grupa dečaka brutalno tuče jednog dečaka, a onda prilazi i jedna devojčica koja ga krvnički šuta u glavu! Kako su naveli zabrinuti roditelji administratorima pomenute stranice, ovo nije prvi put da se nasilje dešava, te da dečak nasilnik sa svojom grupom nasrće na sve mlade. Po njihovim tvrdnjama, škola i roditelji ćute o ovim stvarima.

Zorica Mršević
Zorica Mrševićfoto: Kurir Televizija

Sociolog Zorica Mršević kaže da je ostala bez reči:

- Strašno! Nasilje kome niko ne stane na put ima tu tendenciju, ko god da ga čini, da se širi, ono nikad ne prestaje samo od sebe. Mora neka sila, da li je to škola, ili policija, nešto mora da mu stane na put, ako ne, ono će se širiti dok neko ne izgubi život! Dobro da je neko alarmirao i upozorio na ovo.

Činjenice

Ustaše ubile 11.888 srpske dece

- sistem logora Jasenovac bio je prvi sistemski izgrađen kompleks na teritoriji zloglasne NDH

- jedino mesto u Evropi gde je postojao isključivo logor za decu bilo je u Sisku i Jastrebarskom, dok je ženski logor bio u Staroj Gradiški

- ukupno 320 stratišta i kraških jama bilo je u NDH u kojima su masakrirani pretežno Srbi

- Ustaše su ubile 19.432 dece, najviše srpske - 11.888

- I nacisti su se zgražavali nad bestijalnošću ustaša

LOGOR JASENOVAC BIO NEKOLIKO PUTA VEĆI OD AUŠVICA! Istoričar Ristić: Bilo ga je nemoguće napasti!
03:06

LOGOR JASENOVAC BIO NEKOLIKO PUTA VEĆI OD AUŠVICA! Istoričar Ristić: Bilo ga je nemoguće napasti!

Činjenice

Posebni načini ubijanja dece u Jasenovcu

- razbijanje dečje glave o zid

- razbijanje dečje glave maljem

- nabijanje dece na bajonet

- oslepljivanje dece tako što su terana da gledaju u sunce

Kurir.rs/J. Miljuš - M. Branković

Bonus video:

STOP NASILJU U ŠKOLAMA!
02:34

STOP NASILJU U ŠKOLAMA!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja