Najnovije vesti

Gradonačelnik Đurić: Novi Sad je prvi u Srbiji koji je otvorio kancelariju za osobe sa invaliditetom
Foto: Instagram

Obeležen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Gradonačelnik Đurić: Novi Sad je prvi u Srbiji koji je otvorio kancelariju za osobe sa invaliditetom

Vesti

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se širom sveta 3. decembra, a ove godine obeležava 30. godišnjicu skretanja pažnje na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju. U Kulturnoj stanici “Eđšeg” održan je program povodom obeležavanja ovog dana, kojem su prisustvovala udruženja iz Novog Sada, kao i gradonačelnik Milan Đurić koji je izjavio da je Grad svake godine posvećen uključivanju osoba s invaliditetom u društvo.

-Ja sam u svom trećem razredu osnovne, tokom pilot projekta škole, imao devojčicu i dečaka koji nisu imali sluh i bili su mlađi od nas. Mi smo ih prihvatili kao najbolje drugare. Nakon toga, u daljem životu, sklopili su brak i imaju decu. To je jedna lepa stvar iz mog privatnog života koju sam podelio s vama. Ovaj dan je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju, kao što su visoka stopa nezaposlenosti, materijalne teškoće, nedostatak usluga za samostalan život i diskriminacija. Veoma je važno da pokažemo empatiju za naše sugrađane koji se svakodnevno susreću s tim problemima, da ne okrećemo glavu nego da ih razumemo. Neophodno je da razvijemo solidarno i da na ličnom nivou razmišljamo kako se ophodimo prema njima i kako možemo da budemo bolji- naveo je Đurić.

Prvi čovek Novog Sada istakao je da je Grad Novi Sad posvećen radu na izgradnji inkluzivnog društva i pružanju podršku osobama s invaliditetom.

-Razgovor s osobama s invaliditetom, udruženjima i organizacijama je izuzetno važan. Ne možemo da učinimo Novi Sad boljim gradom ako ne čujemo njihova iskustva, probleme i rešenja. Novi Sad je lokalna samouprava koja izdvaja najveći procenat iz budžeta Grada baš za ovu oblast. Prva smo lokalna samouprava u Srbiji koja je 2013. godine svečano otvorila kancelariju za osobe sa invaliditetom, koja deluje pri gradskoj Upravi za socijalnu zaštitu. Vredna je da se istakne i donacija Ministarstva spoljnih poslova Italije u izgradnji senzornog vrta u školi “Milan Petrović”, ukupne vrednosti od skoro 80.000 evra, što je dokaz iskrenog prijateljstva dve zemlje. Novi Sad je nagrađen za nove, pristupačnih informacionih i komunikacionih tehnologija. Novi Sad je mesto gde smo svi jednaki, sa svim našim razlikama- dodao je.

Snežana Puača, u ime koordinacionog odbora Udruženja osoba sa invaliditetom Novog Sada, izrazila je zahvalnost na pomoći koju Grad daje sve ove godine.

-Zahvaljujemo se dosadašnjoj saradnji Milošu Vučeviću, a veliku zahvalnost dugujemo novom gradonačelniku Milanu Đuriću, sa željom da nastavimo dobru saradnju sledećih godina- navela je Puača.

Ona je istakla da udruženje čini devet udruženja- Udruženje Paraplegičara i kvadriplegičara Novi Sad, Udruženje distrofičara, Udruženje građana za dečiju paralizu, Udruženje obolelih od multiplaskleroze, Gradska organizacija slepih, Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba, Udruženje civilnih invalida rata i Udruženje ratnih vojnih invalida, kao i Organizacije gluvih iz Novog Sada.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja