HRAM SVETOG SAVE I PALJENJE BADNJAKA VIDEĆE CEO SVET! Specijalna emisija TV National Geographic predstavlja lepote srpskih običaja
Hram Svetog Save privlači svojom lepotom, Foto: Zorana Jevtić, Mondo/Stefan Stojanović

"Evropa odozgo: Božićni specijal" na programu 11. decembra

HRAM SVETOG SAVE I PALJENJE BADNJAKA VIDEĆE CEO SVET! Specijalna emisija TV National Geographic predstavlja lepote srpskih običaja

Društvo -

Lepotu pravoslavnih običaja uz sav sjaj Hrama Svetog Save 11. decembra u 21 sat po našem vremenu videće ceo svet u emisiji "Evropa odozgo: Božićni specijal" na televizijskom kanalu National Geographic.

Hram Svetog Save
Hram Svetog Save foto: Kurir

Još jednom su kamere "globalne premijum destinacije za nauku, istraživanje i avanturu" zabeležile divne prizore Srbije, pa će gledaoci uz prizore engleske rivijere, izuzetnog logističkog poduhvata raznošenja pošte Deda Mraza, čudesne parade čudovišta, vatrometa u Alpima i praćenja krda irvasa u Finskoj, uživati i u fascinantnim kadrovima iz naše prestonice.

Hram Svetog Save fascinira lepotom
Hram Svetog Save fascinira lepotomfoto: Zorana Jevtić

- U našoj božićnoj avanturi nad Evropom put nas vodi na njen jugoistok, ka Srbiji. Pravoslavni vernici, za razliku od hrišćana u ostalim evropskim zemljama, ovaj praznik slave 7. januara, a Božić se dočekuje uz tradicionalan običaj paljenja badnjaka - objašnjava narator u specijalnoj emisiji "Evropa odozgo" i dodaje:

Paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save
Paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Savefoto: Mondo/Stefan Stojanović

- Veče uoči Božića Beograd, ali i cela Srbija postaju dom sprektakularnog praznika - Badnje večeri. Na platou ispred Hrama Svetog Save, jednog od najvećih pravoslavnih hramova na svetu, okupljaju se hiljade vernika.

Napominjući da je "beogradski hram poznat po mozaicima i freskama koje oduzimaju dah, kao i impresivnoj kupoli koja se uzdiže visoko nad beogradskim krovovima".

Dragan Glišović sa kolegom tokom snimanja dronom u Hramu Svetog Save
Dragan Glišović sa kolegom tokom snimanja dronom u Hramu Svetog Savefoto: Printscreen

Dragan Glišović, dron operater, kaže da su oni jedni od retkih koji su imali priliku da podignu dron u Hramu i snime njegov veličanstven enterijer:

- Svaka sekunda je preplavljena emocijama jer sam znao da pravimo nesvakidašnje kadrove koje će videti ceo svet.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja