VISPRENI I SNALAŽLJIVI ČAČANI STVARAJU NOVE VREDNOSTI ČAK I U TEŠKIM VREMENIMA: Atraktivna investiciona destinacija Zapadne Srbije
Foto: Grad Čačak

Privredni centar

VISPRENI I SNALAŽLJIVI ČAČANI STVARAJU NOVE VREDNOSTI ČAK I U TEŠKIM VREMENIMA: Atraktivna investiciona destinacija Zapadne Srbije

Društvo -

Uz brojne mere i investicije koje ćemo preduzeti u narednom periodu, Čačak će i dalje biti pozicioniran kao jedan od najsnažnijih i najstabilnijih privrednih centara u Srbiji, kaže gradonačelnik Milun Todorović

Građani Čačka su uvek bili poznati kao vispreni i snalažljivi i po svom preduzetničkom duhu i sposobnosti da stvore nove vrednosti, čak i u teškim vremenima i nepovoljnim uslovima.

Na ruku im ide i to što je Čačak, po svom geografskom položaju, ali i razvijenoj mreži saobraćajnica, značajan saobraćajni čvor u Srbiji.

Čačak
foto: Grad Čačak

Kompletiranjem auto-puteva Beograd - Južni Jadran (koridor 11) i Pojate-Preljina (popularno nazvan Moravski koridor, kao veza koridora 10 i 11), kao i mogući produžetak ka Sarajevu i stavljanje u funkciju civilnog i kargo saobraćaja aerodroma Morava u Lađevcima, položaj Čačka je još više dobio na značaju i potpunije se valorizuje za poslovne aktivnosti.

Da razviju svoje poslovne potencijale, čačanskim preduzetnicima pomaže i lokalna samouprava, kojoj je ekonomski razvoj jedan od prioriteta.

Milun Todorović
Milun Todorovićfoto: Grad Čačak

- Osnovna karakteristika privrede Čačka je razvijeno privatno preduzetništvo, čak 99,7 odsto svih preduzeća u gradu čini sektor mikro, malih i srednjih preduzeća. Čačansku privredu karakteriše zastupljenost svih privrednih delatnosti. Ono što obeležava poslovanje ovih preduzeća i preduzetnika su visoka fleksibilnost, inovativnost i otvorenost za saradnju - rekao je za Kurir gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Ističe da se kroz saradnju javnog i privatnog sektora zajednički prepoznaju i otklanjaju problemi radi stvaranja konkurentnije lokalne zajednice i boljih uslova za ekonomski rast, otvaranje novih radnih mesta i unapređenje životnog standarda građana.

NAJZNAČAJNIJE KOMPANIJE U ČAČKU

Čačak
foto: Grad Čačak
  • "Sloboda", namenska industrija
  • "Vorwerk"
  • "Wieland electric"
  • Tehničko-remontni zavod
  • "Unipromet"
  • "Progres inženjering"
  • "Atenic Commerce"
  • "Elit Inox"

Rukovodstvo Grada Čačka će u sledećoj godini dati predlog novog trogodišnjeg Programa lokalnog ekonomskog razvoja za period 2023-2025. kao sveobuhvatan set mera podrške postojećim, ali i novim poslovnim subjektima na teritoriji Čačka.

- Sigurni smo da će implementacija Programa lokalnog ekonomskog razvoja, uz brojne druge mere i javne investicije koje ćemo preduzeti u narednom periodu bitno uticati i poboljšati ukupnu ekonomsku situaciju u Čačku i da će i dalje Čačak biti pozicioniran kao jedan od najsnažnijih i najstabilnijih privrednih centara u Srbiji - istakao je Todorović.

NAUČNO-TEHNOLOŠKI PARK

Moderan Startap centar

Čačak
foto: Grad Čačak

Od 2011. u Čačku, kao podsticaj razvoju privrede, funkcioniše i Naučno-tehnološki park (NTP), koji je u saradnji Grada i Republike dobio moderan regionalni Startap centar u centralnoj gradskoj zoni, kao i novu zgradu na lokaciji nekadašnjeg preduzeća CER - koja se prostire na oko 6.000 kvadrata halskog i kancelarijskog prostora. Startap centar je za svega nekoliko meseci rada postao prepoznatljiva tačka okupljanja mladih i mesto generisanja modernih poslovnih ideja, posebno u delu IKT tehnologija.

Napominje da je zbog položaja naselja Preljina u ovom mestu locirana Proizvodno-poslovna zona, kao i da u Čačku trenutno posluju četiri udruženja privrednika - Gradac 97, Opšte udruženje preduzetnika, Unija Čačak 2000 i Forum privrednika Čačka, a osim toga postoje i udruženja vlasnika zanatskih radnji, kao i Udruženje poslovnih žena "Nadežda Petrović".

*Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Čačka. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track