DANIJEL KIĆANOVIĆ IZ ZABLAĆA KOD ČAČKA PROIZVODI KUPUS I KROMPIR NA 20 HEKTARA: Povrtarstvo u porodici već pet generacija
Foto: Promo

U razgovoru sa domaćim proizvođačima voća i povrća

DANIJEL KIĆANOVIĆ IZ ZABLAĆA KOD ČAČKA PROIZVODI KUPUS I KROMPIR NA 20 HEKTARA: Povrtarstvo u porodici već pet generacija

Društvo -

Otkad znam za sebe moja porodica je uzgajala krompir i kupus. Poljoprivreda je naša prošlost i naša budućnost. Trenutno obrađujemo nekih 20 hektara i živimo samo od povrtarstva. Trudimo se da stalno unapređujemo mehanizaciju i da proizvodimo više, a da zadržimo visok nivo kvaliteta. Imamo zagarantovan otkup od strane Maksija što dosta olakšava, i to nam daje vetar u leđa.

Ovako Danijel Kićanović iz Zablaća kod Čačka govori o porodičnom poslu uzgoja belog i crvenog krompira i kupusa. Njegovo gazdinstvo godišnje proizvede između 500 i 600 tona krompira, blizu 500 tona kupusa i sve to odlazi na Maxi pijacu. Danijel sa ocem i majkom vodi posao, što i ne čudi jer je veliki deo Zablaća u poljoprivredi, pretežno povrtarstvu, ali ima i voćara. Najmanje pet generacija unazad se u porodici Kićanović bavilo proizvodnjom povrća, tako da im je ovaj posao u krvi. Najviše posla imaju leti, tokom juna, jula i avgusta, ali, kako Danijel objašnjava „ima šta da se radi tokom cele godine“. Srećom, 80 do 90 odsto posla se radi mašinski. Ručno se samo vadi krompir i seče kupus, tako da nemaju problema sa radnom snagom.

Danijel Kićanović, Zablaće
foto: Promo

Proizvodi porodičnog gazdinstva Kićanović ne bi našli put do marketa da nisu u skladu sa visokim standardima kvaliteta. Ipak, Danijel kaže da „ako se radi kako treba, onda su proizvodi dobri i bezbedni“.

„Mi zaista nismo nikada imali problema da ispoštujemo zahteve kupaca. Stalno se trudimo i da unapređujemo proizvodnju, ali sve zavisi od toga koliko je godina uspešna i koliko imamo sredstava da uložimo. Ipak, pravljenje planova je mnogo lakše kada znamo da će veliki trgovinski lanac otkupiti sve što izađe sa naših njiva, a što je kvalitetno, bezbedno i provereno“, objašnjava Danijel.

Kako kaže naš sagovornik, saradnja sa trgovinskim lancem Delez Srbija počela je pre oko šest godina. To mu je, kako navodi, omogućilo da se fokusira na proizvodnju i kvalitet proizvoda, a da o plasmanu ne brine.

„Sav trud vam pada u vodu ako napunite lager, a ne znate kome ćete to da prodate i po kojoj ceni“, poručuje Kićanović.

Gazdinstvo Kićanović je među 200 domaćih proizvođača voća i povrća čiji se proizvodi tokom godine mogu pronaći na pijacama Maxi supermarketa širom zemlje. Iz kompanije Delez objašnjavaju da je cilj povezivanja sa malim poljoprivrednicima da se kupcima tokom cele godine obezbedi širok asortiman voća i povrća koje dolazi sa domaćih gazdinstava, a da se istovremeno osnaže mali domaći proizvođači. To se realizuje kroz različite vidove podrške i pristup inovativnim konceptima i tehnologijama. Proizvođači se usmeravaju da proizvode ono šta je tržištu potrebno, a sa druge strane trgovinski lanci znaju da tokom cele godine mogu da računaju na domaće proizvode.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track