OPET NAM PRETI EPIDEMIJA MORBILA? Stručnjaci poručili: Roditelji odbijaju MMR vakcinu iz STRAHA od posledica i veze sa AUTIZMOM
MMR vakcina u znatnom opadu, zbog straha od pojave autizma, Foto: Kurir TV, Shutterstock

MMR i autizam

OPET NAM PRETI EPIDEMIJA MORBILA? Stručnjaci poručili: Roditelji odbijaju MMR vakcinu iz STRAHA od posledica i veze sa AUTIZMOM

Društvo -

Procenat vakcinisanih MMR vakcinom koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeola iznosi 74,8 odsto. Institut "Batut" upozorava da je za kolektivnu zaštitu potrebno 95 odsto vakcinisanih.

MMR
foto: Kurir tv

Razlog pada procenta vakcinisanih je posledica MMR vakcine, za koju mnogi roditelji veruju, a i potkrepljeni brojnom naučnom literaturom, da nakon MMR vakcine postoji mogućnost od pojave autizma.

Kalendar obavezne vakcinacije u Srbiji

1. Be-se-že vakcina: na rođenju ili tokom prve godine života,

2. Hepatitis B vakcina se daje u tri doze: na rođenju, sa 1 mesec i sa 6 meseci

3. Vakcina protiv 5 bolesti (protiv difterije, tetanusa, pertusisa, dečje paralize i hemofilus influence tip B) daje se sa 2 meseca, 3 i po meseca i 5 meseca) Prva revakcinacija protiv 4 bolesti (difterije, tetanusa, pertusisa i dečje paralize) vrši se 10-12 meseci nakon poslednje dozeb) Druga revakcinacija protiv 4 bolesti (difterije, tetanusa, pertusisa i polija) vrši se sa 6 godina, tj. pred polazak u školuc) treća revakcinacija protiv 3 bolesti (difterije, tetanusa i dečje paralize) obavlja se sa 14 godina

4. Vakcina MMR (male boginje, zauške, rubeole) - sa 12 meseci i sa 6 godina pred polazak u školu

*Izvor: GAK Narodni front

Koliko su ove tvrdnje osnovane i da li Srbiji preti pojava epidemije malih boginja, govorili su u jutarnjem programu Redakcija dr Saša Milićević, pedijatar i dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije, koji su predstavili gledaocima potencijalne zdravstvene opasnosti.

Milićević je prokomentarisao podatke.

- Moramo sve shvatiti ozbiljno. Male boginje, morbili - ovo je veoma zarazna bolest. Vakcina zaista štiti od bolesti. Ne možete znati odmah da li se radi o morbilima, jer na početku samo curi nosić i pojačana je temperatura, a deca su zarazna pre pojave ospe. Dete ide u školu, vrtić i krug zaraženih se širi- uveo je u temu Milićević.

05:47

Da li MMR vakcina izaziva autizam?

Otkrio je opasnosti i posledice nakon pojave morbila.

- Kod određenih pacijenata može doći do upale uha, pluća, moždanih ovojnica. Može biti fatalno kod pacijenata koji imaju maligna oboljenja, pogotovu kod malih pacijenata koji su na terapiji lekovima - rekao je Milićević, nazvavši male boginje veoma opasnim.

Sagovornik Konstantinidis se uključio putem vajbera, složivši se sa kolegom.

- 1971. godine, kada je počela vakcinacija malim boginjama u Srbiji, kada god je procenat vakcinacije pao, javljala se povećana stopa oboljenja malih boginja. Ova šansa realno postoji - rekao je Konstantinidis.

BEOGRAD - Više od 16.000 osoba u SAD (recimo, čitava opština Ljig) umrlo je ili teško obolelo u poslednjih 27 godina posle primljene vakcine! Od novorođenčadi do odraslih.Ovaj zastrašujući zvaničan podatak američke agencije HRSA, koja je deo Ministarstva zdravlja SAD, bio je decenijama tajna strogo čuvana od celokupne svetske javnosti! U vešto skrivanim podacima, do kojih je Istraživački biro Kurira ekskluzivno došao, stoji činjenica da je američki Federalni sud od 1989. do početka 2016. morao da isplati više od tri milijarde dolara odštete za 4.481 porodicu kod koje je dokazano da su njeni članovi zbog vakcinacije oboleli od autizma, epilepsije, encefalitisa, cerebralne paralize ili su čak umrli!

Naveo je razlog odbijanja vakcinacije.

- To su uglavnom pogrešne informacije putem društvenih mreža. Komplikacije nakon vakcine MMR uvek se javljaju veoma retko. Mogućnost posledica nakon vakcine manja je, nego komplikacije i posledice od malih boginja. Ne postoji mogućnost da se poveže autizam sa ovom vakcinom - naglasio je on.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track