PRINC FILIP ZA KURIR: Maćeha Katarina ne da da živimo u Slamnatoj kući na dvoru jer je tu smestila svoju ćerku Alison!
Foto: Nemanja Nikolić, Zorana Jevtić, printscreen youtube RoyalSerbianChannel

razdor

PRINC FILIP ZA KURIR: Maćeha Katarina ne da da živimo u Slamnatoj kući na dvoru jer je tu smestila svoju ćerku Alison!

Društvo -

Najneobičnija građevina u dvorskom kompleksu na Dedinju - naizgled neugledna kućica sa slamnatim krovom - kap je koja je, očigledno, prelila čašu u raskolu oca i sina koji odavno traje - prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i princa, sada već naslednika Filipa, pa ovaj potonji više od tri godine nije kročio na dvor. Razlog - njegova maćeha, princeza Katarina, kako kaže, nije mu dala da s porodicom živi u slamnatoj kući jer je tu uselila svoju ćerku Alison Endruz. Princ Filip je potom, nakon što je došao da živi u Srbiju, sa suprugom, princezom Danicom i sinom Stefanom, otišao u podstanare.

Filip i Danica Karađorđević
Filip i Danica Karađorđevićfoto: Zorana Jevtić

- Zatražio sam od svog oca, prestolonaslednika Aleksandra da sa svojom porodicom - suprugom i sinom - živim u tzv. Slamnatoj kući u dvorskom kompleksu, koja bi bila idealna za nas troje. Maćeha se toj ideji da ja sa suprugom i sinom nastavim život u Slamnatoj kući vidno usprotivila jer u toj kući živi njena ćerka, pastorka mog oca. Smatram da je to neprihvatljivo jer je dvorski kompleks iz ličnog budžeta izgradio kralj Aleksandar I Karađorđević za nas, njegove potomke. Takođe, moj otac je starešina kraljevskog doma i takve odluke isključivo mora da donosi on lično. Od tada, kad sam dobio taj odgovor, nisam kročio u dvor, od tada je prošlo više od tri godine - kaže za Kurir princ Filip.

Princ Filip i princeza Danica želeli su da sa sinom Stefanom žive baš u Slamnatoj kući, ušuškanoj između Kraljevskog i Belog dvora.

princeza Katarina Karađorđević
princeza Katarina Karađorđevićfoto: Damir Dervišagić, Zorana Jevtić

- Ta kuća ima lepu istoriju koja me vezuje za moju prabaku, tu je bio svojevrsni umetnički atelje kraljice Marije. Ta kuća je služila za edukaciju i u njoj su za vreme svog osnovnog školovanja mladi prinčevi, a među njima i moj deda, kasnije kralj Petar II, pohađali časove s nastavnikom - objašnjava princ Filip, koji se na Vidovdan 2020. s porodicom doselio iz Londona u Beograd.

Kako nisu mogli da žive na Dedinju, u dvorskom kompleksu, nastanili su se kao podstanari u centru grada, na Vračaru, kraju u kom je rođena princeza Danica, te njihov sin ide u isti vrtić kao i majka mu, i kod iste vaspitačice.

Slamnata kuća
Slamnata kućafoto: printscreen youtube RoyalSerbianChannel

- Na Vračaru imamo život koji smo organizovali da bude funkcionalan. Tu je Stefanov vrtić, sve nam je blizu, svuda možemo da stignemo peške. Povrh svega, našim načinom života svakodnevno održavamo nit povezanosti s narodom, pripadamo zajednici, srećemo ljude, razgovaramo s njima i čujemo njihove probleme - kaže princ Filip i dodaje:

- Iako postoje razlozi zašto sada ne živim na dvoru, to ne znači da jednoga dana neću živeti u kući koju je za svoje naslednike izgradio moj pradeda, kralj Aleksandar I, jer je to moje apsolutno pravo!

IMA ČAK 360 KVADRATA

Slamnata kuća prvi je objekat izgrađen u dvorskom kompleksu na Dedinju. Nazivana je još i seljačka kuća i baštovanska kuća, a podigao ju je kralj Aleksandar da bi u njoj boravio kad dolazi da nadgleda radove na izgradnji dvora, koji su počeli 1924. Kada se kraljevska porodica uselila u dvorski kompleks, Slamnata kuća služila je kao kraljičin atelje.

Površina joj je 360 kvadrata, mada uopšte spolja ne izgleda tako. Krov od trske, neobičan za dvorske komplekse, i danas postoji. Restauriran je, ali je izgled zadržan. Preko velikog i uređenog travnjaka iz Slamnate kuće pogled seže do dvorskog bazena.

Prestolonaslednik Aleksandar nije želeo da nam da izjavu jer, kako nam je rečeno na dvoru, neće da komentariše porodična pitanja, želi da ona ostanu u krugu porodice.

Aleksandar i Katarina Karađorđević sa Alison Endruz
Aleksandar i Katarina Karađorđević sa Alison Endruzfoto: Nemanja Nikolić

Podsetimo, princ Filip je 27. aprila 2022. postao princ naslednik jer je prvorođeni sin prestolonaslednika Aleksandra Petar abdicirao u njegovu korist, a sve je urađeno u Sevilji, gde im živi majka, princeza Marija de Glorija od Orleana i Bragance, mimo znanja oca. Osim njih, prestolonaslednik ima i sina Alesandra, Filipovog brata blizanca iz braka s princezom Marijom de Glorijom, od koje se razveo 1983. Potom se 1985. venčao s Katarinom Batis, koja iz prvog braka ima ćerku Alison i sina Dejvida. Upravo u prvom intervjuu nakon što je postao princ naslednik Filip je za Kurir rekao da poštuje oca, a da s maćehom ne govori.

Princ Filip sa surugom, sinom i majkom
Princ Filip sa surugom, sinom i majkom foto: Nemanja Nikolić

- Sva trojica nas braće imamo vrlo dobre odnose sa ocem. S maćehom ne govorim, svako živi svoj život - kazao je tada princ Filip.

Takođe, nedavno su otac i sin odvojeno proslavili slavu - Svetog Andreja Prvozvanog, prvi na Dedinju, drugi na Oplencu, a nije pomoglo ni posredovanje patrijarha Porfirija u pokušaju pomirenja.

Kurir.rs/ J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track