PAŽNJA! ESTETSKA HIRURGIJA NOSA NOSI RIZIK OD ČAK 10% DEFORMITETA Ekspert: Pokušaj da se kasnije ispravi može dovesti do OVOGA
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

ŠOKANTNO

PAŽNJA! ESTETSKA HIRURGIJA NOSA NOSI RIZIK OD ČAK 10% DEFORMITETA Ekspert: Pokušaj da se kasnije ispravi može dovesti do OVOGA

Društvo -

M. M. iz Beograda, treća je nezadovoljna pacijentkinja koja se javila našem listu.

Ona je pročitala ispovest Maje Božović, kojoj su u privatnoj klinici ubrizgali botoks koji se ne koristi za antiejdž, posle čega su joj spali mišići lica, kao i priču Lidije Trbojević, kojoj je doktor tamo ostavio otvorenu ranu zbog koje joj je pretila sepsa, a i nos joj je iskrivio.

Prof. dr Marijan Novaković, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, uključio se u jutarnji program Kurir televizije povodom ovih stravičnih estetskih hirurgija koje su ove žene preživele.

- Kada je u pitanju rinoplastika ili estetska korekcija izgleda nosa moram da priznam da procenat sekundarnih deformiteta posle operacije koji će iziskivati bar neku malu korekciju je između 7 do 10 odsto. U slučaju da autori pošteno prikazuju svoje rezultate. Što znači da mi nekad imamo i deformitete koji se ne vide, ali se pipaju. Pa ih zovemo palbabilni. Imamo deformitete koji se i golim okom vide - rekao je Novaković i dodao:

Marijan Novaković
foto: Kurir televizija

- Normalno operacija dosta izgubi živaca i pacijentu i lekaru koji je radi. Malo je i zahtevnija, a i pored toga može doći do sekundarnih deformiteta. Trebalo bi da se dobro raspitate ko često radi nos.

Voditeljka Olja Lazarević istakla je da se sve češće rade estetske korekcije i da su postala jedna vrsta normale da se popravi šta fali. Potom se nadovezala se pitanjem: Da li je zbog toga i opao kvalitet estetskih zahvata i da možda sada svako radi te zahvate?

- Složiću se sa tim. Vi kada položite specijalistički ispit, a mi danas imamo dosta mladih kolega, morate neko vreme provesti uz starijeg kolegu do edukacije. Vi kada dobijete papir da ste specijalista, niste još uvek na tom nivou, pričam iz iskustva. To se dešava jer ima malo mesta po klinikama da se zaposle sve te kolege koje završe volonterski specijalizaciju i onda oni otvaraju, a imaju pravo, svoju ordinaciju.

04:10

PAŽNJA! ESTETSKA HIRURGIJA NOSA NOSI RIZIK OD ČAK 10% DEFORMITETA Ekspert: Pokušaj da se kasnije ispravi bilo bi POTPUNO UNIŠTENJE

Voditeljku je potom interesovalo kada se napravi ovakva greška, kao kod ove tri devojke, da li postoji mogućnost da se adekvatno ispravi.

- To skoro da ne postoji jer bi bilo uništenje kompletnog nosa. Ali uglavnom sve te sitne intervencije se mogu izvesti u lokalnoj anesteziji - rekao je Novaković.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track