NOVINARKI KURIRA JELENI SPASIĆ NAGRADA „IVAN MARKOVIĆ”: Jednostavnim i efektnim jezikom novinarka prenosi snažnu poruku
Foto: Damir Dervišagić

priznanje

NOVINARKI KURIRA JELENI SPASIĆ NAGRADA „IVAN MARKOVIĆ”: Jednostavnim i efektnim jezikom novinarka prenosi snažnu poruku

Društvo -

Novinarska nagrada „Ivan Marković” za 2022. godinu, koja se dodeljuje povodom Dana Medija centra „Odbrana” Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, pripala je novinarki Jeleni Spasić za tekst „Otadžbina ispred svega”, objavljen 25. septembra u dnevnom listu „Kurir”. U obrazloženju Odluke žirija, koji je pregledao 13 novinarskih priloga u konkurenciji za prestižnu nagradu, navodi se da se reportaža novinarke Jelene Spasić posebno izdvojila jer je „prijemčiv i slikovit izraz doživljaja jednog dana osnovne obuke najmlađih kadeta Vojne akademije u somborskoj kasarni ’Aerodrom’”.

Autorka vešto dočarava emocije momaka i devojaka koji su se tek otisnuli na višegodišnji, trnovit put do zvanja oficira Vojske Srbije. Njihove prve korake u vojničkim čizmama, susret sa naoružanjem, taktičkom i strojevom obukom, Jelena Spasić opisuje jednostavnim i efektnim jezikom uspevajući da čitaocima, izjavama svojih sagovornika, prenese snažnu poruku patriotizma i posvećenosti budućem pozivu” – kaže se u obrazloženju žirija za dodelu novinarske nagrade „Ivan Marković”, kojim je ove godine predsedavao rukovodilac Grupe za informisanje Uprave za odnose s javnošću, potpukovnik Aleksandar Petrović, a činili su ga i Dragana Marković, glavni i odgovorni urednik magazina „Odbrana”, Biljana Miljić, rukovodilac Grupe za medijsko praćenje u Upravi za odnose sa javnošću, Vladimir Vještić, novinar „Odbrane” i dr Aleksandra Pećinar iz Odeljenja za izdavačku delatnost Medija centra „Odbrana”.

Žiri koji je odlučivao o dodeli nagrade
Žiri koji je odlučivao o dodeli nagradefoto: Medija centar Odbrana

Novinarska nagrada „Ivan Marković” novinarki dnevnog lista „Kurir” Jeleni Spasić biće uručena na tradicionalnoj svečanosti povodom 24. januara, Dana Medija centra „Odbrana”. To renomirano priznanje, ustanovljeno u znak sećanja na Ivana Markovića, jednog od najdarovitijih vojnih novinara i urednika u listu „Vojska”, koji je 2003. godine iznenada preminuo u 43. godini, svojevrstan je podsticaj za kvalitetno izveštavanje o aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, s intencijom da afirmiše i javno verifikuje najviše novinarske domete medijskih profesionalaca koji se bave sistemom odbrane.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track