ŠTA STOJI IZA EKONOMSKOG ULTIMATUMA SRBIJI ZBOG KOSOVA? Aleksandar Stevanović: Mi sad soliramo, ali nećemo "pucati sebi u nogu"
Stevanović Aleksandar, Foto: Kurir Televizija, Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

kurir tv

ŠTA STOJI IZA EKONOMSKOG ULTIMATUMA SRBIJI ZBOG KOSOVA? Aleksandar Stevanović: Mi sad soliramo, ali nećemo "pucati sebi u nogu"

Društvo -

Ekonomske posledice mogućih sankcija protiv Srbije, kao i mera zavisnosti Srbije i srpske ekonomije od zapadnih i istočnih država, okosnice su razgovora, koji su voditelji emisije "Puls Srbije" vodili sa Aleksandarom Stevanovićem, ekonomistom.

Kako je rekao Stevanović, na početku gostovanja EU je naša " buduća kuća".

- EU nije samo naš najveći ekonomski partner, već i naša "buduća kuća". Srspki kapital se najviše može povećati uz strane investicije - rekao je .

Posledice srpskog prijateljstva sa Rusijom, mogu uticati na saradnju Srbije sa zapadnim državama, ali, kako je Stevanović rekao, te promene ne moraju biti drastične.

01:11

Za Srbiju- Istok nije zamena za Zapad?

- Mi ajde, sad, soliramo povodom kosovske politike, ne prekidamo odnose sa Rusijom, i to nervira ceo zapadni svet. S druge strane, upravo zato što Rusija koristi presedan Kosovo, za svoje svrhe oni hoće da zatvore taj presedan. Ne bi niko povukao svoje investicije zbog Rusije, ali mi rast gradimo na tim investicijama - upozorio je Stevanović i dao poređenje trenutnih tokova sa erozijom svega dobro na šta smo navikli.

- Ne bi se desila katastrofa, desila bi se erozija svega doborg na šta smo se navikli. Ljudi se naviknu i na bolje i na gore - primetio je.

Stabilnost će se održati, mišljenja je Stevanović, ali Srbija će opet morati da se odriče određenih benefita.

- Došlli smo u godine kada su kamatne stope izuzetno visoke. Jedina razlika koja je sada na strani države Srbije, u odnosu na evropsku kamatnu stopu, mi se zadužujemo više kao i 2009.godine , ali je razlika manja i zadužujemo se da bi na neki način sačuvali stopu rasta. Ne protežemo se više nego što nam je guber, ako je reč o visokim kamatnim stopama - rekao je.

Ispričao je da je rat u Ukrajini Srbiji doneo rast određenih grana.

- IT je zvezda, još uvek ima visoke stope rasta, oni su dodatno pojačali ekonomski rast Srbije, time što smo dobili kvalitetni IT kadar. Turizam je takođe ojačao - rekao je.

Prema Stevanoviću, istok nije zamena za Zapad.

- Rusiji odgovara da ima zemlju koja je razume. Rusija nam nije zamena. Rat je pokazao da su svi lako zamenili Rusiju kao saradnika, a i mi bi to uradili, ali ne možemo iz političkih razloga. Čak i priča da balansiramo, dovešće do balansiranja različitih interesa. Srpski kapital nejviše se može povećati uz strane investicije- primetio je i zaključio:

- Ne očekujem da će, sa ekonomskog aspekta, Srbija sebi "pucati u nogu".

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track