BISTRIČKE VODENICE MEĐU NAJUGROŽENIJIM LOKALITETIMA BAŠTINE U EVROPI: Objavljena lista 11 najugroženijih za 2023. godinu (VIDEO)
Foto: Printskrin / You Tube

jedinstveni kompleks mlinova

BISTRIČKE VODENICE MEĐU NAJUGROŽENIJIM LOKALITETIMA BAŠTINE U EVROPI: Objavljena lista 11 najugroženijih za 2023. godinu (VIDEO)

Društvo -

Povodom jubileja 10 godina programa „7 najugroženijih“ 2023.godine, Europa Nostra (evropski glas civilnog društva posvećen kulturnom i prirodnom nasleđu) i EIB Institut objavili su listu od 11 najugroženijih lokaliteta nasleđa u Evropi koji su u užem izboru za ovogodišnji program. Među njima su i bistričke vodenice.

Na listi 11 najugroženijih spomenika i lokaliteta baštine u Evropi za 2023. godinu su:

  • Vodenice Bistrice, Petrovac na Mlavi, Srbija
  • Kulturni pejzaž Paštrovske gore, Crna Gora
  • Željeznička stanica Kortrijk, Kortrijk, Belgija
  • Kraljevski muzej Marimonta sa pripadajućom teritorijom, Morlanvelc, Belgija
  • Partizansko spomen-groblje, Mostar, BiH
  • Tvrđava Thakvinji, Zugdidi, Gruzija
  • Kuća časnih sestara Ansambl, bivša moravska naseobina u Klejnvelka, Njemačka
  • Rezidencija (konak) u Gidasu, Aleksandreja, Grčka
  • Herman Oto muzej, Miskolc, Mađarska
  • Memento park, Budimpešta, Mađarska
  • Kulturni pejzaž Svetog Stefana, Paštrovići, Crna Gora

Naime, ova selekcija sprovedena je na osnovu izuzetnog značaja i kulturne vrednosti svakog od ovih lokaliteta, pa tako i na osnovu ozbiljne opasnosti sa kojima se oni danas suočavaju.Nivo angažovanosti lokalne zajednice kao i nivo posvećenosti javnih i privatnih relevantnih subjekata očuvanju ovih lokaliteta su razmotreni kao krucijalne dodatne vrednosti, prenosi Europanostra.org.

Potencijal ovih lokaliteta da služe kao katalizatori održivog razvoja i alatke za promociju mira i dijaloga u okviru njihovih zajednica i širih regiona bio je još jedan kriterijum ove selekcije.

Odlukom međunarodnog Savetodavnog panela sačinjenog od eksperata iz oblasti istorije, arheologije, arhitekture, konzevacije, projektne analize i finansija

Nominacije za program 7 Most Endangered su podnete od strane organizacija članova, pridruženih organizacija ili individualnih članova Europa Nostre iz cele Evrope kao i članova European Heritage Alliance.

Vodenice Bistrice

Bistričke vodenice su jedinstveni kompleks mlinova za mlevenje žita i valjanje sukna, nastao u periodu između 19. i sredine 20. veka u selu Bistrica u Istočnoj Srbiji. Arhitektura vodenica predstavlja tradicionalne karakeristike balkanskih ruralnih struktura, a to su male i drvene konstrukcije.

Lokalna zajednica je uz podršku opštinskog Zavičajnog muzeja i „Udruženja vodeničara i pomeljara“ iz Bistrice, a u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Petrovac na Mlavi, kandidovala ovaj lokalitet za program “7 Najugroženijih”.

Glavni cilj nominacije je rehabilitacija kompleksa vodenica i uvrštavanje u plan održivog turizma Etno sela Bistrica. Očekivanja su usmerena i na kreiranje novih radnih mesta koja bi bila od velikog značaja za lokalnu zajednicu.

Kulturni pejzaž Svetog Stefana, Paštrovići, Crna Gora

Sveti Stefan, sa Miločerskim parkom, obično se smatra simbolom Crne Gore.

Jedna od glavnih pretnji po kulturni pejzaž Svetog Stefana i Miločerskog parka jeste nekontrolisanja gradnja turističkih kapaciteta i nekretnina za prodaju na samoj teritoriji ovog lokaliteta. Osim toga, pripadnici lokalne zajednice su primetili da je bilo nelegalne gradnje u okviru lokaliteta, uprkos izuzetnoj kulturnoj i prirodnoj vrednosti Svetog Stefana.

Sveti Stefan
foto: Profimeida / Volodymyr Melnyk

Samom ostrvcetu Svetom Stefanu pristup je dozvoljen jedino gostima i osoblju turističkog rizorta. Ovo znači da su mjštali izgubili njihovo pravo da učestvuju u njihovoj sopstvenoj kulturi. Kultura na Svetom Stefanu je uključivala i kulturno nasleđe i kulturne prakse ljudi, naročito društvena okupljanja radi folklornih predstava i drugih sličnih događaja.

Kulturni pejzaž Paštrovske gore

Zemljotres koji se dogodio 1979. godine je značajno uticao na područje Paštrovske gore. Od tada, mnogi spomenici su ostali uništeni. Osim toga, kulturni i prirodni pejzaž Paštrovske gore je ugrožen potencijalno štetnim razvojnim projektima, i to planom da se instalira vetro-park sa 18 turbina, kao i planom da se sagradi motorna cesta sa četiri trake, pri čemu oba projekta zahtevaju uspešnu izradu procesa potpune procene uticaja na životnu sredinu, u skladu sa međunarodnim standardima.

Konačna lista sedam najugroženijih lokaliteta nasleđa u Evropi za 2023. biće predstavljena u aprilu, navodi se na sajtu EU u Srbiji.

Kurir.rs/Europanostra.org

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track