BAR PO JEDNA DEVOJČICA U RAZREDU MISLI DA JE OKEJ DA ŠALJE GOLE SLIKE: Podaci poražavajući, one nisu svesne OPASNOSTI NA INTERNETU
Bar po jedna devojčica u razredu misli da je okej da šalje gole slike, Foto: Profimedia

Nisu svesne opasnosti na internetu

BAR PO JEDNA DEVOJČICA U RAZREDU MISLI DA JE OKEJ DA ŠALJE GOLE SLIKE: Podaci poražavajući, one nisu svesne OPASNOSTI NA INTERNETU

Društvo -

Bar po jedna devojčica u razredu u srednjoj školi smatra da je normalno da partneru šalje svoje gole slike!

A gotovo svaka druga doživela je da joj neko zatraži eksplicitni sadržaj. Internet se, kako su pokazala istraživanja, pokazao kao vrlo nebezbedan prostor, a učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole na njemu provode i do šest sati dnevno!

Mladi koji postanu žrtve nekog nasilja na internetu mogu da imaju i ozbiljne trajne posledice.

Inače, internet u Srbiji svakog dana koristi 86 odsto dece i tinejdžera od devet do 17 godina, rečeno je na konferenciji "Dan bezbednog interneta 2023".

Zato što nemaju svest o deljenju seksualnih sadržaja, mladi su veoma često izloženi različitim oblicima seksualno rizičnih onlajn ponašanja (seksting, pornografija iz osvete, seksualno uznemiravanje, seksualne prisile i iznude), kaže za Kurir psiholog Ružica Radović iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu i Net patrole.

- Na uzorku od 2.950 ispitanika, čak 80 ispitanika je nekad delilo svoje fotografije s partnerom, njih 57 sa osobom s kojom nisu u emotivnoj vezi, a 1.314 njih se slaže da se na devojke vrši pritisak da šalju svoju golotinju - kaže ona. Dodaje, njihovo ponašanje i potencionalno opasne situacije moraju se pratiti, a svaki neprimereni sadržaj ili ponašanje prijaviti da bi bili sankcionisani.

Kurir.rs / S. T.

Bonus video

04:17

OVAKO VAS VARAJU U INTERNET PRODAJI Naručite masku za telefon, a platite nekome iz Katara mobilni od 900 evra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track