VRTIĆ NEĆE DA UPIŠE DETE S DIJABETESOM! UČITELJ GA NE VODI NA IZLET! Poverenica: Nedopustiva diskriminacija! EVO ŠTA ĆE BITI!
Foto: Fonet

Podrška akciji Kurira

VRTIĆ NEĆE DA UPIŠE DETE S DIJABETESOM! UČITELJ GA NE VODI NA IZLET! Poverenica: Nedopustiva diskriminacija! EVO ŠTA ĆE BITI!

Društvo -

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković reagovala je posle pisanja i pokretanja inicijative Kurira i krenula u veliku akciju protiv diskriminacije dece s dijabetesom u obrazovnom sistemu jer ona imaju sva prava kao i ostala!

To što neki vrtići neće da upišu decu koja boluju od šećerne bolesti, što su potrebni pritisak i pretnja žalbama Ministarstvu prosvete i povereniku za ravnopravnost, što učitelji/nastavnici, kako je sve to Kuriru posvedočila Bojana Marković, predsednica udruženja "Plavi krug", odbijaju da vode decu na izlete i ekskurzije je užasna diskriminacija koja se sprovodi na naše oči! Vreme je da joj se stane na put. Svi imamo ista prava!

Brankica Janković
foto: Kabinet Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Kurir je pokrenuo inicijativu da srpske škole i vrtiće uvedu protokole postupanja s decom dijabetičarima, kao sav razvijen svet. A tu bi se tačno znalo ko šta i kad radi, obrazovne ustanove bi crno na belo imale svoje obaveze, a đaci bezbedno i prijateljsko okruženje. To bi, između ostalog, podrazumevalo i obučene zaposlene koji bi detetu mogli da daju i insulin ili glukagon u slučaju naglog skoka ili pada šećera u krvi, a time i glavu sačuvaju. Jer, nažalost, danas svi oni nisu ni po kom zakonu u obavezi da čuvaju ili daju terapiju đaku koji može biti i životno ugrožen! A svi bi opušteno mogli da idu u boravak, na časove, izlet, ekskurziju...

DISKRIMINACIJA U OBLASTI OBRAZOVANJA

- I Zakon o zabrani diskriminacije, po kojem postupa poverenik za zaštitu ravnopravnosti, prepoznaje i poseban oblik diskriminacija u oblasti obrazovanja i stručnog osposobljavanja, kojim je propisano da svako ima pravo na predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje i stručno osposobljavanje pod jednakim uslovima, i da je zabranjeno licu ili grupi lica na osnovu njihovog ličnog svojstva otežati ili onemogućiti upis u vaspitno-obrazovnu ustanovu, ili isključiti ih iz ovih ustanova - navodi Jankovićeva.

Dijabetes
foto: Shutterstock

- O problemima dece s dijabetesom, kao i o problemima i izazovima s kojima se oni i njihovi roditelji svakodnevno suočavaju, svedoče brojni slučajevi o kojima izveštavaju mediji poslednjih dana. Nažalost, osobe s dijabetesom, kao i roditelji dece s dijabetesom retko podnose pritužbe iako je to dobar način za ostvarivanje zaštite od diskriminacije. Iako u pojedinačnim slučajevima postupamo po pritužbi, kada uočimo nešto kao problem koji utiče na ravnopravnost i diskriminaciju grupe ljudi, reagujemo kroz preporuke i inicijative. Upravo zato, u slučaju dece s dijabetesom, u kontaktu smo s nekim organizacijama civilnog društva i pojedincima koji se bave ovim problemom i pripremaju se preporuke i inicijative koje će biti upućene nadležnim ministarstvima. Na taj način ćemo ukazati na aktivnosti koje je potrebno sprovesti kako bi se obezbedio ravnopravan tretman te dece i sprečila diskriminacija tokom obrazovnog procesa - kaže za Kurir poverenica Brankica Janković i dodaje:

- Sve ukazuje na to da je potrebno sistemski pristupiti ovom problemu jer deca s dijabetesom treba da imaju sva prava koja imaju i ostala deca kada je u pitanju pravo na obrazovanje. Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja je propisano da svako lice ima pravo na obrazovanje i vaspitanje, a ustanovama obrazovanja zabranjeni diskriminacija i diskriminatorsko postupanje, a koje se zasniva, između ostalog i na zdravstvenom stanju.

insulin
foto: Shutterstock

Često ukazuju, navodi poverenica, da su deca neretko izložena diskriminaciji zbog svog zdravstvenog stanja, kao i invaliditeta i razvojnih poteškoća, što utvrđuju u postupcima.

DECA DISKRIMINIŠU DRUGARE

Pored nejednakog tretmana dece s dijabetesom u pojedinim obrazovnim ustanovama, male dijabetičare diskriminišu i drugari. Kurir je izveštavao kako ih zovu čipovanima jer nose senzore za kontinuirano merenje nivoa šećera, ili narkomanima jer moraju sami sebi da daju doze insulina i u školi. Čuli smo i da su neretko "šećeraši"... Zato je neophodna dobra edukacija svih u obrazovnom sistemu, ali i društvu jer deca s dijabetesom su ista kao i sva druga, jednako vole da se igraju, uživaju i druže, kao i svi drugi.

Kurir/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track