KAKO JE VUK ZARAD SOPSTVENE KORISTI TRGOVAO ČAK I NACIONALNIM INTERESIMA! Jeremić usred međunarodnog skandala
Foto: Kurir

zakulisne radnje

KAKO JE VUK ZARAD SOPSTVENE KORISTI TRGOVAO ČAK I NACIONALNIM INTERESIMA! Jeremić usred međunarodnog skandala

Politika -

U istrazi Američkog kongresa isplivalo da je lider NS šurovao s poznatim albanskim lobistom kako bi obezbedio glasove za funkciju generalnog sekretara UN, ocenjuju sagovornici Kurira

Otkrivanje nove korupcionaške afere u Americi moglo bi da bude još jedna potvrda da je delovanje Vuka Jeremića, dok je kao predstavnik Srbije predsedavao Generalnoj skupštini UN, ali i dok je jurio fotelju generalnog sekretara svetske organizacije, bilo usmereno gotovo isključivo na sticanje lične koristi!

Vuk Jeremić
foto: Printscreen

Najmanje dve međunarodne korupcionaške afere osvetlile su Jeremićevu ulogu u njima, a ova poslednja, treća po redu, trenutno se istražuje u Americi i mogla bi ga označiti kao čoveka koji je bio spreman da, zarad ličnih interesa, trguje čak i nacionalnim interesima Srbije, ocenjuju upućeni.

Šema

Sadašnji lider Narodne stranke i nekadašnji šef srpske diplomatije navodno je upleten u veliki skandal koji trenutno trese SAD i u koji je uključena i porodica američkog predsednika Džozefa Bajdena. Naime, američki Komitet za nadzor Predstavničkog doma Kongresa istražuje slučaj predsednika Bajdena, veze sa određenim međunarodnim i domaćim poslovnim transakcijama i praksama, uključujući saradnike koji su prodavali uticaj da bi generisali milione dolara za porodicu prvog čoveka SAD. Prema dokumentima koje su objavili mediji, Vuk Jeremić se 2016. godine viđao s ljudima zaduženim za bezbednost i odbranu u vrhu američkog establišmenta i ugovarao podršku za sopstveni karijerni skok - funkciju generalnog sekretara UN.

Vuk Jeremić
foto: Printscreen
Vuk Jeremić
foto: Printscreen

Vašingtonski portal Fri bikon objavio je tekst naslovljen "Hanter Bajden zamolio je očevog glavnog pomoćnika u Beloj kući da pomogne srpskom biznismenu u kampanji za šefa UN", u kojem je navedeno da je Hanter Bajden, sin aktuelnog predsednika SAD, zatražio pomoć od Kolina Kala, savetnika za nacionalnu bezbednost Džozefa Bajdena dok je bio potpredsednik, kako bi osmislili šemu da pomognu srpskom poslovnom partneru Vuku Jeremiću da postane generalni sekretar UN. Kal je inače jedan od glavnih lobista za nezavisno Kosovo i u julu 2016. je, posredovanjem Hantera, imao sastanak s Jeremićem. Pomenuti portal citira američke zvaničnike koji tvrde da je Jeremić "povezan s poslovima Hantera Bajdena i verovatno poseduje ključne informacije".

- Iako je Jeremićeva kandidatura za čelno mesto UN bila neuspešna, njegove veze s Hanterom Bajdenom mogle bi rasvetliti inostrane poslove problematičnog predsednikovog sina - navodi vašingtonski portal.

Umesto objašnjenja, za koje se interesuje i nadzorni komitet Kongresa, Vuk Jeremić srpskoj javnosti nudi zamenu teza, pa u svemu ovome vidi atak na svoju partiju.

Vuk Jeremić
foto: Zorana Jevtić

- Baražna vatra iz režimskih medija, raspredaju kako sam sa sinom predsednika SAD zarađivao milione i drmao svetskom politikom, na osnovu članka sa sajta poznatog po teorijama zavere. Ne bi bilo loše da je istina, ali u stvari sve je samo zbog rasta rejtinga Narodne stranke - napisao je Jeremić na Tviteru.

Inače, NS ni u jednom od poslednjih istraživanja nije preskočio cenzus od tri odsto.

Kontrausluge

Analitičar Marko Matić ocenjuje za Kurir da lider NS pokušava da sakrije pravu suštinu afere koja otkriva "sav nemoral i licemerje Jeremićevog propalog političkog projekta".

Marko Matić
foto: Kurir televizija

- Činjenica da je Jeremić tražio usluge od albanskih lobista ukazuje da je bio spreman da, zarad ličnih interesa, trguje nacionalnim interesima Srbije. Teško je zamisliti da je Jeremićeve poslovne partnere moglo da zanima bilo šta drugo do kontrausluga nesuđenog genseka UN u pogledu dalje međunarodne afirmacije projekta kosovske nezavisnosti. Dobro je što građani Srbije napokon imaju priliku da sagledaju sav nemoral i licemerje Jeremićevog propalog političkog projekta, u kome su svojevremeno neki strani i domaći centri moći videli potencijalnu alternativu sadašnjim vlastima u Srbiji. Skrivajući se iza političke priče o navodnim motivima otkrivanja afere u koju je umešan, Jeremić pokušava da skrene pažnju javnosti sa suštinskog pitanja kako bi izbegao da objasni prirodu svojih odnosa sa albanskim lobistima u Vašingtonu. Jeremić, međutim, ne shvata da ćutanje više nije odgovor koji može da zadovolji domaću javnost i građane koji su siti njegovih manipulacija - smatra Matić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track