SRBIJA U FOKUSU UNGGM: Reforme katastarski sistema u prioritetima mnogih Vlada u regionu
Foto: Printscreen

SRBIJA U FOKUSU UNGGM: Reforme katastarski sistema u prioritetima mnogih Vlada u regionu

Društvo -

Srbija se našla u fokusu UNGGM-a, nakon što je njen katastarski sistem proglašen primerom dobre prakse. u Srbiji je u toku digitalizacija katastarskog sistema, a Republicki Geofetski Zavod (RGZ) je proglašen institucijom sa dobrom praksom po oceni UN-a.

U poslednjih šest meseci, Srbija je ugostila četiri strane delegacije na visokom nivou kako bi se upoznale sa radom Srpskog katastra i razmenile iskustva.

Zahvaljujući ovakvom pristupu,Vlade Srbije dat je doprinos povećanju broja stranih investicija i porast cena nekretnina na tržištu. Ovo priznanje dolazi u vreme kada Hrvatska pokreće projekat vredan 390 miliona evra sa ciljem da sredi svoj katastar. Kako navode hrvatski mediji, ovaj projekat bi trebalo da značajno doprinese transparentnosti i efikasnosti sistema, što bi moglo privući strane investicije.

Srbija je u reformi od 2015 god planirano je da se za projekat sredjivanja zemljišne administracije u Srbiji potroši 50 miliona eura, a očekuje da se završi do 2025. godine. Sređivanje imovinskog stanja u Srbiji poboljšalo je bezbednost nad vlasništvom na nepokretnostima, što je povećalo sigurnost u ulaganje u Srbiju. Potpunim sredjivanjem katastra nepokretnosti procenjuje se da bi se povecao BDP za preko 7 posto na drzavnom nivou i preko 15 posto u gradjevinskom sektoru.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track