MALE BOGINJE SE POJAVILE I U BEOGRADU: Zaražena beba od četiri meseca! Evo koliko ima slučajeva u SRBIJI
Foto: Profimedia

BATUT UPOZORAVA

MALE BOGINJE SE POJAVILE I U BEOGRADU: Zaražena beba od četiri meseca! Evo koliko ima slučajeva u SRBIJI

Društvo -

Oboleli od malih boginja nakon Smedereva i Novog Sada registrovani su i u Beogradu, a trenutno je u Srbiji 36 osoba s morbilama.

U Beogradu su zabeležene kod majke od 21 godinu i njene četvoromesečne bebe. Obe imaju blažu kliničku sliku i izolovane su. Epidemiolozi su utvrdili da se radi o porodičnom zaražavanju, te da su majka i beba bili prethodno u kontaktu sa osobom kod koje je utvrđeno zaražavanje morbilama.

male boginje, morbile
foto: Shutterstock

Na teritoriji Smedereva registrovana su 32 slučaja morbila, od kojih je 31 potvrdio "Torlak", dok je jedna obolela osoba porodični kontakt s laboratorijski potvrđenim slučajem. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod dva deteta, navodi "Batut".

Reč je o 12 nevakcinisanih ispod dve godine života, tri predškolskog uzrasta i 10 odraslih s nepoznatim ili nepotpunim vakcinalnim statusom. Na teritoriji Novog Sada zabeležena su dva slučaja malih boginja i to kod nevakcinisane osobe od devet godina i osobe iz kontakta uzrasta 40 godina.

Kurir.rs/ Blic

Bonus video:

01:11

OD ČEGA ZAVISI DA LI ĆE DETE DOBTITI BOGINJE: Dr Jelena objasnila kako da PREPOZNATE da li su vam deca zaražena (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track