NARODNI POSLANIK DR ZORAN ZEČEVIĆ VIŠE OD 10 GODINA DRŽI NELEGALNI DOM ZA STARE: Ministarstvo bezuspešno pokušava da ga zatvori
Foto: Printskrin, Kurir

PROTIV ZAKONA

NARODNI POSLANIK DR ZORAN ZEČEVIĆ VIŠE OD 10 GODINA DRŽI NELEGALNI DOM ZA STARE: Ministarstvo bezuspešno pokušava da ga zatvori

Društvo -

U okviru Poliklinike "Sveti Stefan" u Aranđelovcu, koja je u vlasništvu hirurga dr Zorana Zečevića, narodnog poslanika i visokog funkcionera srpske stranke Zavetnici, posluje već duže od decenije i nelegalni dom za stare, za koji je Kuriru Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja potvrdilo da bezuspešno pokušava da ga zatvori!

U periodu od 2008, kada je na ime dr Zečevića stiglo prvo rešenje o zabrani rada neregistrovanom subjektu na adresi Knjaza Miloša 30 pa do danas, na čelu pomenutog ministarstva promenilo se čak šest ministara.

Sada su stigle i optužbe na rad zaposlenih, koje je u jučerašnjem broju Kurira iznela V. P., tvrdeći da im je platila mesečnu ratu od 500 evra za smeštaj majke S. P., koju je posle mesec dana morala hitno da izvuče iz doma jer je imala žive rane po telu, toliko duboke da se kroz njih videla kost.

Poliklinika Sveti Stefan
foto: Printscreen

Ona je ispričala i da su joj tražili dodatni novac za lekove, te da joj je majka ubrzo i preminula.

U APR poliklinika pod pomenutim imenom nije registrovana, ali se dostupni podaci poklapaju sa privrednim društvom "SDSV Stefan" d.o.o. Aranđelovac, čiji je direktor dr Nemanja Zečević, sin poslanika dr Zorana Zečevića.

U APR se kao pretežna delatnost navodi "ostali smeštaj", dok je na uputima za laboratorijske analize, u koje je Kurir imao uvid, pacijentu pisano "na zahtev: Dom 'Sv. Stefan'", a i u internom specijalističkom izveštaju poliklinike navedeno je da je "pregled u domu za stare, gde je smeštena".

U Ministarstvu za rad i socijalnu politiku rečeno nam je da navedeno pravno lice ima licencu za obavljanje poslova kao poliklinika, ali da nema dozvolu za pružanje usluge domskog smeštaja.

Rečeno nam je i da su inspektori socijalne zaštite uz pomoć policije i pripadnika CSR Aranđelovac u avgustu prošle godine pokušavali da izvrše vanredni inspekcijski nadzor na osnovu predstavke - saznanja da se u objektu pruža usluga domskog smeštaja odraslim i starijim licima bez dozvole za rad, ali da u tome nisu uspeli (pogledaj "Činjenice")!

Pokušaji inspekcije Ministarstva socijalne zaštite da uđe u objekat

  • 8. avgust 2022 - inspektori su, uz asistenciju policije iz Aranđelovca i predstavnika CSR Aranđelovac, pokušali da izvrše vanredni terenski inspekcijski nadzor
  • 9. avgust 2022 - inspektorima nije omogućen ulazak u objekat. Osnovnom sudu u Aranđelovcu je upućen predlog za izdavanje rešenja o dozvoli vršenja uviđaja
  • 23. avgust 2022 - Osnovni sud dostavlja rešenje kojim se odbija predlog ministarstva da izvrši uviđaj u stambenom prostoru privrednog društva "SDSV Stefan" d. o. o. Aranđelovac
  • 6. septembar 2022 - ministarstvo je uputilo urgenciju Osnovnom sudu za što hitnije preduzimanje mera iz nadležnosti suda, donošenje rešenja za vršenje uviđaja kod neregistrovanog subjekta kako bi se obezbedila zaštita smeštenih korisnika
  • 28. septembar 2022 - ministarstvu je dostavljeno rešenje suda kojim se odbacuje podnesak predlagač Ministarstva za rad

* Odgovor Ministarstva za socijalnu politiku dostavljen Kuriru

- Ministarstvo, Odeljenje za inspekcijski nadzor, u tri navrata donosilo je rešenje o zabrani rada neregistrovanom subjektu na adresi Knjaza Miloša 30, Aranđelovac, i to: 26. 2. 2008. dr Zoranu Zečeviću¸ 22. 5. 2014. Domu za stare "Help" i 7. 2. 2018. "SDSV Stefan" d.o.o. Aranđelovac - navode iz ministarstva.

Nakon četiri godine od druge zabrane rada, porodična firma Zečevića, koja je sve vreme, prema zvaničnim podacima, držala nelegalni dom, poželela je da ga uvede u legalne tokove.

- Privredno društvo "SDSV Stefan" d.o.o. Aranđelovac podnelo je 31. 1. 2018. godine zahtev za izdavanje licence za pružanje usluge domskog smeštaja i ministarstvo je 5. 3. 2018. donelo rešenje o prekidu postupka zato što podnosilac zahteva nije postupio po rešenju o zabrani rada sa nalogom mera od 7. 2. 2018, tj. jer je pružao uslugu domskog smeštaja kao neregistrovani subjekt, tj. bez licence za rad.

Na sve ovo dr Zoran Zečević kaže da se Poliklinika "Sveti Stefan" ne bavi pružanjem usluga domskog smeštaja. Ali njegovo izlaganje se ne slaže sa navodima ministarstva.

dr Zoran Zečević, Poliklinika Sveti Stefan, Arandjelovac
foto: Printskrin, Kurir

- Prvi privatni starački dom "Help" iz 2008. zatvorio sam nakon što mi je rečeno da ne mogu da dobijem licencu jer objekat nije imao lift, koji građevinski nije bilo moguće uklopiti. Posle toga nikada nismo pružali usluge domskog smeštaja i socijalnu zaštitu starih lica. Poliklinika se vodi na sina i ona se bavi smeštajem, tj. privremenim boravkom starih lica, za šta je uredno registrovana i prijavljena. Imamo i dokaze. I Osnovni sud u Aranđelovcu je na osnovu tih dokumenata odbio zahtev ministarstva za ulazak u dom jer se mi ne bavimo pružanjem usluga socijalne zaštite. Nemamo nikakvih dodirnih tačaka sa Ministarstvom za socijalnu politiku, već samo sa Ministarstvom zdravlja, jer imamo licencu za pružanje zdravstvenih usluga.

Napravili haos

Dr Zečević upao na Basarinu promociju Desničari predvođeni predsednikom aranđelovačkih Zavetnika dr Zoranom Zečevićem upali su u avgustu 2021. na književno veče posvećeno aktuelnom dobitniku Ninove nagrade i napravili haos zbog neslaganja sa umetničkim delom pisca Svetislava Basare.

Dr Zečević je zahtevao od organizatora da se pročita 16. stranica iz nagrađenog romana "Kontraendorfin", jer tu Basara "pogrdno piše o Desanki Maksimović". Prvi put u istoriji čuvene smotre Mermer i zvuci, dugoj 56 godina, jedan program ove manifestacije morao je biti prekinut. Basara je rekao za Kurir televiziju da je upad Zavetnika na književno veče napad na državne institucije Republike Srbije.

Ističe i da firma ništa ne radi ilegalno ili protiv zakona. - Ovo je atak na moju porodicu, u kojoj smo svi lekari, pa i na mene, a vrši se i hajka na firmu. Biće pokrenuta tužba protiv osobe koja je izrekla neistine.

štampano izdanje 22.2.2023.
foto: Kurir

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track