MAJKA U DOMU ZA STARE ZBOG ZANEMARIVANJA DOBILA ŽIVE RANE, UMRLA JE NAKON ŠTO SAM JE IZVUKLA ODATLE! Šokantna ispovest ćerke
Foto: Kurir

JEZIVO

MAJKA U DOMU ZA STARE ZBOG ZANEMARIVANJA DOBILA ŽIVE RANE, UMRLA JE NAKON ŠTO SAM JE IZVUKLA ODATLE! Šokantna ispovest ćerke

Društvo -

Moju mamu S. P. (75) odvela sam 3. novembra u smeštaj za stare u Poliklinici "Sveti Stefan" u Aranđelovcu, a kada sam je 4. decembra izvukla odatle, videla sam da ima rane po telu i ogroman dekubitus, koji je bio dubok do kostiju, i sve to zbog zanemarivanja! Majka je preminula 10. januara, tvrdi za Kurir V. P. (50), koja živi u Švajcarskoj.

Ćerka je i sama zaposlena u jednom domu za stare u mestu u kojem živi u inostranstvu.

- Mama je do septembra normalno funkcionisala, ali je tada počela da je hvata demencija i pila je lekove. Kada sam došla u oktobru, demencija je uzela maha i tada sam je odvela kod lekara. Primila je terapiju, ali nije bilo boljitka, pa sam je odvela u bolnicu u Kraljevu. U novembru sam je odvela u pomenutu polikliniku i to na preporuku sestre od tetke - priča ćerka:

Poliklinika Sveti Stefan
foto: Printscreen

- Sestra je bila u kontaktu s medicinskom sestrom (ime poznato redakciji Kurira) u tom domu i pričala mi je da je smeštaj dobar. Nisam imala poverenja, jer sam htela mamu da odvedem u jedan dom za stare u Beogradu, ali sam na kraju ipak pristala, zbog čega me sada izjeda savest i gorko se kajem.

Dodaje da je majka na početku bila smeštena u jednokrevetnoj sobi, ali da je kasnije, bez njenog znanja, prebačena u trokrevetnu.

- Platila sam 500 evra za mesec dana i plus sam mami ostavila 10.000 dinara u novčaniku. Jedna medicinska sestra je mami iz novčanika uzela sav novac za lekove, a nije me ni pitala, i tražila je da joj uplatim još 14.000 - tvrdi ćerka.

Kaže da je majka imala mobilni koji nije smela da koristi, a zaposleni iz doma nisu je navodno obaveštavali o zdravstvenom stanju.

Dekubitus
foto: Privatna arhiva

- Uvek kada bih zvala, rečeno mi da je sve dobro, ali sam osećala da nije. Kada sam htela da je posetim, rekli su da mogu samo na 15 minuta. Bila sam šokirana. Medicinska sestra je mislila da neću da saznam za užasnu ranu na majčinom telu koja se na prvi pogled nije ni videla zbog pelena. Dekubitus je majka dobila u predelu anusa, rana je bila toliko duboka da se videla kost. Ona je s tom ranom ležala na leđima. Verovatno su je presvlačili na sedam dana - tvrdi ćerka:

Poliklinika "Sveti Stefan"

Navodi ćerke su neistiniti

Iz Poliklinike "Sveti Stefan" kažu za Kurir da su navodi ćerke neistiniti, nelogični, neutemeljeni na činjenicama.

- Mi nismo dom za stara lica jer se ne bavimo pružanjem usluga iz domena socijalne zaštite, već isključivo smeštajem, za šta smo i registrovani. S. P. smeštena je kod nas nakon otpusta iz bolnice u Kraljevu, za koju je V. P. prilikom smeštaja kod nas ispričala sve najgore. Odmah po smeštaju je bilo jasno da se radi o ženi narušenog zdravstvenog stanja.

Reč je o ženi koja je bila nepokretna, s narušenim psihičkim zdravljem jer je bolovala od Alchajmerove demencije i depresije, od bolesti malih krvnih sudova, od subakutnog tromboflebitisa s lokoregionalnim celulitisom koji okupira femoralni segment, povišenog krvnog pritiska, s povišenom temperaturom. Ističu i da je ćerka rekla da se od 10.000 dinara, koje se nalaze u novčaniku, plati 10 ampula "longacefa" i laboratorijske analize, što je i učinila medicinska sestra i dobila je fiskalne račune.

- Odgovorno tvrdimo da nije bilo bilo koje vrste zanemarivanja. Razumemo šta znači gubitak majke, ali isto tako smo svesni da ovo što sada pokušava da radi dotična prelazi svaku moguću granicu ljudskosti, te ćemo biti prinuđeni da protiv nje pokrenemo postupak pred nadležnim tužilaštvom imajući u vidu niz neistina i kleveta koje je iznela.

- Majku sam na svoju inicijativu u decembru izvukla iz ovog pakla i odvela kod lekara. Ispostavilo se da je imala bolničke bakterije, infekciju i jezivu ranu, a pojavila joj se i voda u rukama. Nije izdržala i preminula je 10. decembra, a sve zbog toga što neko ko je dobio pare za to nije brinuo o njoj. Obratila sam se Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, a zvaću i Ministarstvo zdravlja, jer neće ostati na ovome.

Pokušaji inspekcije Ministarstva socijalne zaštite da uđu u objekat

  • 8. avgust 2022 - inspektori su, uz asistenciju policije iz Aranđelovca i predstavnika CSR Aranđelovac, pokušali da izvrše vanredni terenski inspekcijski nadzor
  • 9. avgust 2022 - inspektorima nije omogućen ulazak u objekat. Osnovnom sudu u Aranđelovcu je upućen predlog za izdavanje rešenja o dozvoli vršenja uviđaja
  • 23. avgust 2022 - Osnovni sud dostavlja rešenje kojim se odbija predlog ministarstva da izvrši uviđaj u stambenom prostoru privrednog društva "SDSV Stefan" d. o. o. Aranđelovac
  • 6. septembar 2022 - ministarstvo je uputilo urgenciju Osnovnom sudu za što hitnije preduzimanje mera iz nadležnosti suda, donošenje rešenja za vršenje uviđaja kod neregistrovanog subjekta kako bi se obezbedila zaštita smeštenih korisnika
  • 28. septembar 2022 - ministarstvu je dostavljeno rešenje suda kojim se odbacuje podnesak predlagača Ministarstva za rad

* Odgovor Ministarstva za socijalnu politiku dostavljen Kuriru

Iz Ministarstva za socijalnu politiku kažu za Kurir da je njihova inspekcija u više navrata od 8. avgusta 2022. godine pokušavala da, uz asistenciju policije i predstavnika CSR Aranđelovac, izvrši terenski inspekcijski nadzor, ali da u toj nameri nisu uspeli, te i da je Osnovni sud u Aranđelovcu krajem septembra dostavio rešenje u kojem se odbacuje zahtev ministarstva za vršenje uviđaja u neregistrovanom objektu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track