"SOLARNA OLUJA ZAOBIŠLA SRBIJU I IDE KA TURSKOJ" Stevančević: Nevidljiva je ljudskom oku, a OVO JE VEZA SA ZEMLJOTRESOM (VIDEO)
Milan Stevančević, Foto: Kurir TV

priroda

"SOLARNA OLUJA ZAOBIŠLA SRBIJU I IDE KA TURSKOJ" Stevančević: Nevidljiva je ljudskom oku, a OVO JE VEZA SA ZEMLJOTRESOM (VIDEO)

Društvo -

Pitanje koje se postavlja ovih dana, a koje je prilično uznemirilo planetu je da li bi mogli biti ugroženi sistemi električnog napajanja u narednih nekoliko dana zbog snažne sunčeve baklje koju su snimili ruski naučnici.

Stevančević
foto: Kuri rtv

Da li je strah planete opravdan od onoga što sledi? Šta su solarne oluje i šta nam donose?

O ovim pitanjima jutros sa inženjerom u penziji Milanom Stevančevićem, razgovarala je voditeljka Olja Lazarević u jutarnjem programu Redakcija.

Stevančević
foto: Kuri rtv

Stevančević je ispričao ima li razloga za strah.

- U prošlom veku imali smo spaljene satelite. Jedna od solarnih oluja spalila je sve žične telekomunikacije, putem indukcija. Međutim posle 1980. godine, na svetskoj administrativnoj konferenciji, kada smo doneli jedan propis, da svaki satelit mora imati zaštitu protiv magnetne oluje, taj problem je rešen - započeo je.

Stevančević
foto: Kuri rtv

Kako kaže on, kratki talas je napušten, a solarne oluje izgubile su značaj koji su imale.

- Solarna oluja nema uticaj na zemljotres. One su električnog tipa, javljaju se samo u atmosferi zemlje. Da bi se javio zemljotres u untrašnjosti zemlje potrebna je materijalna energija u obliku čestice sunčevog vetra. Te čestice nose magnet i struju. Kada te čestice prodru u zemlju, one plivaju u gornjim slojevima atmosfere u obliku reke. Ona je nevidljiva za ljudsko oko, ali za magnetne instrumente je lako uočljiva - rekao je pa pokazao elektormagnetnu mapu.

Oluja sa Sunca
foto: Kurir tv

- Imamo reku koja teče ona zaobilazi Srbiju i odlazi u Tursku. Ova reka je izazvala zemljotrese. Konverzija energije sa Sunca ih je izazvala. Jedan deo magnetnih oluja, su ove grmljavine koje smo mogli čuti. Šta je munja? Kada čestice sunčevog vetra udare u oblak, odskaču i prave grmljavinu, a mi tačno znamo na koju stranu ide, prema zvuku, to je manifestacija magnetne oluje - rekao je i dodao:

03:31

VETAR SA SUNCA IZAZIVA GRMLJAVINE I ZEMLJOTRESE

- Meteorologija jeste geocentrična i zasnovana je na subjektivnom tumačenju pojedinaca. Službe tačno znaju kada dolazi meteorološki front i kada se mogu javiti munje i gromovi. Mi već znamo da predvidimo munje i gromove.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track