Čačanska Rodna – Čačak Nacionalna prestonica kulture 2023. godine u fokusu
Foto: Dejan Živković

Čačak – grad kulture za 2023. godinu

Čačanska Rodna – Čačak Nacionalna prestonica kulture 2023. godine u fokusu

Društvo -

Čačak - rodni grad Nadežde Petrović, Vladislava Petkovića Disa, Tanaska Rajića, ali i Sonje Savić, Puriše Đorđevića, Dragana Kićanovića, Željka Obradovića i mnogih drugih značajnih ličnosti iz istorije, kulture i sporta, ovenčan je titulom “Nacionalne prestonice kulture Srbije ” za 2023. godinu.

Čačanska rodna” inspirisana sortimentom šljive

Ovo prestižno zvanje dodeljuje se kod nas po prvi put, a u konkurenciji od čak 18 prijavljenih gradova i opština, čast da prvi ponese tu titulu pripala je gradu Čačku. Kreativni i radni moto projekta je Čačanska rodna”, inspirisan imenom sortimenta šljive koji je prepoznatljiv čačanski poljoprivredni proizvod. Kroz taj moto predočena je ideja celokupnog projekta – vizija Grada Čačka kao vekovnog plodnog tla za razvoj kulture, umetnosti, duhovnosti, ali i nauke, privrede, turizma, sporta...

„Čačanska Rodna“ tokom 2023. godine će biti predstavljena kroz četiri podteme koje zajedno stvaraju jednu celinu, odnosno sublimiraju kulturni profil grada: „Na Slobodi“, „Na Moravi“, „Na raskršću“, „Na kaldrmi“. Svaka od njih na osoben način prikazuje najvažnije elemente tekuće kulturne produkcije, ali i bogatstvo nacionalne i zavičajne baštine.

Grad Čačak
foto: Dejan Živković

Čačak razvio više od 60 novih umetničkih programa

Ova titula uspostavljena je po ugledu na titulu “Evropska prestonica kulture”, kojom je tokom prošle godin bio ovenčan Novi Sad.

  • Sa ponosom mogu da kažem da su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Čačak sa svojim timovima u protekloj godini posvećeno radili na pripremi čitavog projekta, kako bi stvorili preduslove da prva Prestonica kulture naše države postave vidljiva i prepoznatljiva na kulturnoj mapi Srbije i Evrope. Najbolji primer za to je činjenica da je Čačak razvio više od 60 novih umetničkih programa, pod temom “Čačanska Rodna”, koja oslikava lokalne specifičnosti ovog kraja - navela je Maja Gojković, ministarka kulture.

Ona je istakla da sam naziv projekta upućuje na rakiju šljivovicu koja je nedavno na zasedanju Uneskoa u Maroku upisana u reperezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

  • U 2022. godini okupljena je celopkupna gradska kulturna scena na izradi prve strategije razvoja kulture Grada Čačka 2023 – 2027. godina, u okviru koje je integrisan projekat prestonice kulture Srbije, a sve u saradnji sa Republičkim zavodom za proučavanje kulturnog razvitka. Osim umetničkog, ovaj projekat će uticati na urbani i infrastrukturni razvoj grada, kao i na jačanje kapaciteta lokalne kulturne scene - istakla je Gojkovićeva.
    Grad Čačak
    foto: Dejan Živković

Bogat umetnički život

Ovaj projekat ujedno je i prilika za decentralizaciju kulturnog života naše države, jer će ulaganjem u infrastrukturu i dobre programe, lokalne zajednice podići kvalitet sveukupnog života u njima.

  • Danas je to Čačak, 2024. godine to će biti Grad Užice. Naš cilj je da kroz ovaj projekat lokalne sredine dobiju novi sjaj i energiju koja će kulturu i umetnost staviti u centar vašeg interesovanja - naglasila je ministarka kulture.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović podsetio je da sledeće godine Čačak obeležava 175 godina od otvaranja prvog čitališta, 75 godina od osnivanja kompanije „Sloboda“, 60 godina postojanja manifestacije „Disovo proleće“, pola veka od početka izlaženja časopisa Gradac, 30 godina od „Otvorene knjige Balkana“.

  • Zatim, tu su i 'Krug', 'Umetnost i papir', i sve ono što se baštinilo vekovima i decenijama, rekao bih, da se implementira i unapređuje u narednoj 2023. godini. Sve ono što su naši prethodnici radili i uradili na nama je da unapredimo, da napravimo postojeće manifestacije važnijim, bitnijim, vidljivijim, a nove mlade talente da podržimo i da im pružimo vetar u leđa i oslonac - istakao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Čačani formirali kulturni profil grada

Idejni koncept „Čačanske Rodne“ zasniva se na vrednostima Čačana koji su kroz istoriju formirali kulturni profil grada, mnogobrojnim ličnostima koje su rođenjem, životom i stvaranjem vezane za Čačak. Potekle sa čačanskog rodnog tla, to su ličnosti afirmisane kroz sopstveni rad, uspehe i priznanja u zemlji i inostranstvu, ličnosti koje su artikulisane kroz delatnost ustanova kulture sada i nazvanim po njima, manifestacijama osnovanim u njihovu čast, kao i drugim vrstama organizacija koje kontinuirano doprinose kulturnoj i turističkoj ponudi grada, popularizaciji baštine i prirodnih resursa.

Nosioci projekta „Čačanska Rodna“ su ustanove kulture Grada Čačka: Kulturni centar Čačka, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Narodni muzej, Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“, Međuopštinski istorijski arhiv, Gradsko pozorište, kao i brojna udruženja.

1 / 10 Foto: Dejan Živković

“Kad je odmor nije teško”

Posetite Sajam turizma od 23. do 26. februara

Međunarodni sajam turizma biće održan od 23. do 26. februara na Beogradskom sajmu, pod sloganom "Kad je odmor nije teško".

Turistička organizacija Srbije vas poziva da se podsetite ili saznate nešto novo o kulturnom nasleđu i turističkim potencijalima Srbije.

Štand TOS-a će se nalaziti u Hali 4, čekamo vas da dođete i da se upoznate sa lepotama Srbije.

Grad Čačak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja