MRAZ, MAJSKE KIŠE PA TOPLOTNI TALASI! RHMZ objavio prognozu za leto: Evo kada se očekuju temperature IZNAD PROSEKA
Foto: Nemanja Nikolić

Leto zvanično počinje 21. juna

MRAZ, MAJSKE KIŠE PA TOPLOTNI TALASI! RHMZ objavio prognozu za leto: Evo kada se očekuju temperature IZNAD PROSEKA

Društvo -

Leto zvanično počinje 21. juna, do tada ima još nekoliko meseci, međutim, Republički hidrometeorološki zavod Srbije već je izdao prvu prognozu i predviđanja za najtoplije godišnje doba.

Najpre krenimo od marta, za koji, prema prvim prognozama, meteorolozi navode topliji i malo vlažniji mart uz pojavu slabih jutarnjih mrazeva. Tokom prve dekade marta ponegde je moguća i kratkotrajna pojava umerenih jutarnjih mrazeva.

"April će biti topliji i prosečno vlažan. Tokom prve dekade aprila moguća je pojava slabih, ponegde i umerenih jutarnjih mrazeva", objavljeno je na zvaničnom sajtu RHMZ.

Kako su dalje objavili, maj će biti prosečno topao i vlažan, a očekuje se i dosta majskih kiša.

sezonska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Prosečno topao i vlažniji jun

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 16.6 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.3 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 26.6 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom juna biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima koje će u većem delu zemlјe biti za 5 mm do 10 mm, a u Zapadnoj i Jugozapadnoj Srbiji za 10 mm do 15 mm više u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 72 mm.

Moguća pojava toplotnih talasa u julu

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 19 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 30.1 stepeni. Mesečna suma padavina tokom jula biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 31 mm.

Vrućine, Leto Vrućina, leto, Vrućina, Tropske Vrućine, Toplotni Talas, Ilustracija
foto: Zorana Jevtić

Topliji i prosečno vlažan avgust, mogući toplotni talasi

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 18.7 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.2 stepeni. Mesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 46 mm.

Ovo je prva dugoročna prognoza koju je objavio RHMZ, a kako još ima vremena do leta, moguće su i promene.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track