BEOGRAD DOMAĆIN JOŠ JEDNOG SVETSKOG SKUPA: 30. generalna skupština federacije veterana! Stiže 113 delegata iz 40 zemalja sveta
Foto: Foto SUBNOR Srbije

od 6. do 10 marta

BEOGRAD DOMAĆIN JOŠ JEDNOG SVETSKOG SKUPA: 30. generalna skupština federacije veterana! Stiže 113 delegata iz 40 zemalja sveta

Društvo -

U Beogradu će se od 6. do 10. marta ove godine, održati kongres Svetske federacija veterana (WVF) i 30. generalna skupština federacije veterana.

Skupština svetske federacije veterana
foto: Foto SUBNOR Srbije

Tim povodom Srbiju će posetiti 113 delegata iz 40 zemalja sveta kao i nekoliko inostranih visokih predstavnika. Domaćin ovom značajnom skupu biće SUBNOR Srbije uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednika republike Aleksandra Vučića.

Skupština svetske federacije veterana
foto: Foto SUBNOR Srbije

Svetska federacija veterana je međunarodna organizacija sa ozbiljnim kredibilitetom, koja okuplja oko 60 miliona veterana iz 142 zemlje širom sveta.

Skupština svetske federacije veterana
foto: Foto SUBNOR Srbije

Kredibilitet organizacije se između ostalog ogleda i u tome što je konsultant pri UN uz dodeljen status ,,UN mirovnog promotera“. Takođe ova organizacija je 8 puta nominovana za Nobelovu nagradu.

Skupština svetske federacije veterana
foto: Foto SUBNOR Srbije

"Sa ponosom ističemo da je ova organizacija osnova 1949. godine upravo u Beogradu.

Skupština svetske federacije veterana
foto: Foto SUBNOR Srbije

Takođe druga Generalna skupština ove organizacije 1951. godine održana je u našoj prestonici, a istu je otvorio Josip Broz Tito lično.

Skupština svetske federacije veterana
foto: Foto SUBNOR Srbije

Nažalost, sticajem istorijskih i drugih okolnosti od tada do danas Beograd nije uspevao da ozbiljnije učestvije u radu ove organizacije.

Skupština svetske federacije veterana
foto: Foto SUBNOR Srbije

Zahvaljujući intenziviranju međunarodnih aktivnosti SUBNOR-a Srbije kroz saradnju sa veteranskim organizacijama na regionalnom i evropskom nivou, ali i prepoznavanju značaja ovih aktivnosti od strane predsednika Republike Srbije, nakon više od 70 godina Srbija se vraća u stroj zemalja ,,na pravoj strani istorije“.

Skupština svetske federacije veterana
foto: Foto SUBNOR Srbije

Ovim povodom želimo da skrenemo pažnju i unapred pripremimo vas medije tako što najvljujemo ovaj kongres sa nizom pratećih aktivnosti kao događaj od izuzetne važnosti za međunarodnu promociju Srbije", kaže u saopštenju SUBNOR-a.

Biografije istaknutih delegata Svetske federacije veterana

Ministar odbrane Gane Dominic Aduna Bingab Nitiwul. Istaknuti političar u Gani i član parlamenta za izbornu jedinicu Bimbila u severnom regionu Gane. Školovao se u Gani, Nemačkoj i Velikoj Britaniji u oblasti prava,poslovne administracije i liderstva. Dodatno je prošao kurseve iz oblasti menadžmenta konflikata. Nitivul je izabran u parlament Gane 2002. godine sa 25 godina. U svom pobedničkom govoru aludirao je na to da želi da bude ocenjen na nivou mira koji će doneti u izbornu jedinicu. To je bilo zbog dugotrajnog plemenskog spora između naroda Konkomba i naroda Nanumba

Bio je aktivan u više odbora Odbor za finansije, Odbor za monetarna i finansijska pitanja, Poslovni odbor, Odbor za imenovanja, Odbor za omladinu i sport, Odbor za puteve i transport i Odbor za obrazovanje. Bio je zamenik lidera manjine u parlamentu Gane od 2012. do 2016. Izbušio je 69 bušotina u različitim zajednicama u svojim izbornim jedinicama, i naterao je Elektroprivredu Gane da proširi struju na 16 zajednica. Izgradio je 2 klinike, 12 projekata puteva i blokove učionica.

Od 21 januara 2021. godine je ministar odbrane na predlog predsednika Gane, a za to mesto u trci je bilo drugih 8 kandidata. Nitivul je borbu protiv ilegalnih rudara, poznatih kao galamseiers, učinio jednim od svojih glavnih ciljeva kao ministra odbrane. Ilegalni operateri kopaju plemenite metale u raznim delovima Gane sa malo ili nimalo pažnje za životnu sredinu. Nekoliko vodenih površina u zemlji je presušilo zbog degradacije životne sredine izazvane rudarstvom, a voda za piće je zagađena štetnim hemikalijama kao što je cijanid.Prethodne vlade su pokušavale i nisu uspele da suzbiju ilegalno rudarenje zbog nedostatka zajedničkih napora. Radeći sa visokom vojnom komandom Oružanih snaga Gane i Ministarstvom za zemljište i prirodne resurse, Nitivul je pomogao u sprovođenju mera za zaplenu mašina, proterivanje rudara i obnavljanje degradiranih zemljišta u zemlji.

Angelina Jany Teny

Ministarka odbrane Južnog Sudana od 2021. godine Prethodno je bila državni ministar energetike i rudarstva u Vladi nacionalnog jedinstva sa sedištem u Kartumu između 2005. i 2010. Kandidovala se za izbore za guvernera države Uniti u aprilu 2010, ali je poražena na izborima za koje je tvrdila da su namešteni. Angelina Teni je jedna od najistaknutijih političarki u Južnom Sudanu. Rođena je 1953. godine. Školovala se u Velikoj Britaniji i tečno govori Engleski i Arapski. Učestvje u akcijama za prava žena.

Angelina Teni je imenovana za savetnika za pitanja nafte u Ministarstvu energetike i rudarstva Južnog Sudana i bila je vođa pregovora sa vladom Kartuma o vlasništvu i upravljanju naftnim sredstvima. Dok je prisustvovala energetskoj konferenciji u Gani u septembru 2011. govorila je o stanju naftne industrije u Južnom Sudanu nakon dva meseca pune nezavisnosti. Ona je rekla da se upravljanjem naftnim resursima uglavnom, iako ne u potpunosti, upravlja iz Sudana, a Južni Sudan kontroliše većinu svojih naftnih polja. Ta polja koja proizvode imala su proizvodnju od oko 300.000 barela dnevno. Ona je supruga Rieka Machara, prvog potpredsednika Južnog Sudana.

Dan Viggo Bergtung - Predsednik svetske federacije veterana

Bergtun je rođen u Harstadu, na severu Norveške 1956. Nakon osnovne poslovne škole u marketingu, pridružio se Norveškoj vojsci na severu Norveške. Posle vojske i misije za mirovne snage UN, zaposlen je u vladi Osla. Za veterane radi od 1978. Predsednik je Svetske federacije veterana od 2015.

U intevjuu koji je dao za list ,,Borac“ na pitanje zašto je u ovom političkom trenutku Beograd odabran da bude domaćin kogresu i Generalnoj skupštini veterana, Bergtung je ogovorio sledeće: ,,Mislim da je veoma važno da se sa Srbije skine stigma koja joj je nepravedno nametnuta devedestih godina. Želimo da Srbija u porodici naroda i kao jedan od osnivača Federacije ne bude i dalje tretirana i percipirana kao „crna ovca“. Ja kao Norvežanin i lično imam puno poštovanje prema bivšoj Jugoslaviji i Srbiji, koji su u Drugom svetskom ratu značajno pomogli mojoj otadžbini Norveškoj. Takođe smatram da ne smemo deliti ljude i narode s obzirom na njihova različita mišljenja i stavove po raznim pitanjima, uzimajući u obzir da svako od nas može i mora i da se promeni. A svi smo dužni da se promenimo ako želimo prosperitetnu budućnost.“ On je takođe istakao zadovoljstvo što predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije podržavaju održavanje ovih bitnih događaja. Kako je rekao-,,U većini zemalja vodeće političke strukture doživljavaju veterane kao „trn u nozi“ s obzirom da su oni uvek i svuda moralni korektiv politika koje određene zemlje vode.“

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track