"DO KATASTROFE MOŽE DA DOĐE SAMO U JEDNOM SLUČAJU" Ekspert detaljno pojasnio sve o ASTEROIDU koji JURIŠA ka zemlji! (VIDEO)
Foto: Shutterstock, Kurir televizija

KURIR TV

"DO KATASTROFE MOŽE DA DOĐE SAMO U JEDNOM SLUČAJU" Ekspert detaljno pojasnio sve o ASTEROIDU koji JURIŠA ka zemlji! (VIDEO)

Društvo -

NASA, severnoamerička svemirska agencija, obavestila je javnost da ka zemlji juriša asteroid koji ima veliku šansu da nas pogodi 2046. godine i to tačno na Dan zaljubljenih, 14. februara.

Holivudski blokbasteri bi mogli postati stvarnost za nešto više od dve decenije.

Ovo nebesko telo, koje su nazvali 2023 DW, mada verujemo da će mu kako vreme bude odmicalo davati neka druga zlokobnija imena, u ovom trenutku prema predviđanju ima šansu od 1:560 da pogodi zemlju, a tačno mesto udarca nije potvrđeno ali se spekuliše da bi to najverovatnije bilo u području između Havaja, Vašingtona ili Los Anđelesa, dakle na američkom kontinentu.

Asteroid
foto: Profimedia

Iako do tada ima dovoljno vremena, ova vest već izaziva paniku kod pojedinaca, a mi danas pokušavamo da saznamo koliko ova vest realno treba da nas zabrine, ko bi sve bio ugrožen te da li postoji nešto što možemo da uradimo da se pripremimo ili odbranimo.

Gost Pulsa Srbije na Kurir televiziji je Jovan Aleksić, astrofizičar, koji je približio temu i opasnost pomenutog asteroida.

Prvo je rekao da ga ova vest nije zabrinula, pa je obrazložio zbog čega je tako.

- Ova vest me nije zabrinula, jer su asteroidi mala tela sunčevog sistema, a ima ih na milione. Novi objekti, odnosno asteroidi u svemiru se otkrivaju gotovo svakodnevno. Broj na njegovom imenu, označava godinu kada je otkriven. Činjenica da je otkriven tek sada, pokazuje da se radi o malom telu, koje nismo mogli da vidimo ranije. Naime, što je asteroidi veći i sjajniji to ga ranije možemo uočiti. Maltene svi asteroidi koji mogu da naprave planetarnu štetu su već viđeni - započeo je Aleksić, pa dodao:

Potom je slikovito, služevši se rekvizitima, pojasnio kretanje asteroida u svemiru:

01:28

Jovan Aleksić o kretanju asteroida koji bi mogao da pogodi našu planetu

Aleksić je rekao koliko je opasna verovatnoća 1:560 iz svemirskog okvira:

- To bi trebalo da nas zabrine, ali tek nakon dužeg vremena praćenja. I zemlja i asteroid se kreću, a do sudara može doći jedino ako se zemlja i asteroid nađu na istom mestu u istom trenutku. Na osnovu malih praćenja, nije dovoljno da sa sigrnošću pričamo o putanji asteroida.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track