PREMIJERKA BRNABIĆ: Nastavlja se reforma zdravstva i uvodi eKarton
Foto: Beta/Slobodan Miljević

PREMIJERKA BRNABIĆ: Nastavlja se reforma zdravstva i uvodi eKarton

Društvo -

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će ove godine biti sprovedena reforma u zdravstvu kroz set zakona u oblasti zdravstvene zaštite dravstvenog osiguranja i dokumentacije uz digitalizaciju ovog sektora, kako bi se na kraju uveo sistem eKarton koji će povezati državno i privatno zdravstvo.

- eKarton je ključ reforme zdravstva u Srbiji i prvi put će povezati državno i privatno zdravstvo. Za građane treba da bude važno da li je išao u državnu ili privatnu ustanovu, već sve podatke treba da ima na jednom mestu - rekla je Brnabić na godišnjoj konferencija NALED-a, na kojoj je predstavljena "Siva knjiga" koja donosi preporuke za smanjenje birokratije i unapredjenje uslova za poslovanje u Srbiji.

Ona je istakla da je sistem zdravstva najkomplikovaniji sistem od svih sistema državnoj upravi.

- Proveli smo 18 meseci da samo analiziramo čitav sistem, kako funkciniše svaka zdravstvena stanica, svaki dom zdravlja, svaka opšta bolnica i klinički centar kako bi utvrdili koje informacione sisteme imaju ili ih nemaju - kazala je premijerka.

Dodala je da situaciju dodatno komplikovalo to što je u okviru zakonodavnog uređenja ovog sistema odgovornost podeljena između svakog segmenta u sektoru, pa je tako za nešto odgovoran Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut", za nešto Republički fond zdravstvenog osiguranja, za nešto ministarstvo zdravlja ili lokalne samouprave.

- Čini se da smo sada spremni - rekla je Brnabić.

Kako je istakla, jedna od važnih reformi ove godine biće i izmena Zakona o planiranju i izgradnji, kojim će biti rešen problem konverzije uz naknadu prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem, a nakon toga i rešavanja legalizacija zemljišta.

Podestila je da je prošle godine startovao i sistem Socijalnih karata, koji je bio do sada najkompleksniji poduhvat.

Brnabić je čestitala je NALED-u veliki jubilej i dodala da je NALED sa "Sivom knjigom" "omogućio svim vladama u prethodnih 15 godina da Srbiju menjaju na bolje i da se poboljšavaju privredni ambijent".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track