ZEČEVIĆI NA ISTOJ ADRESI OTVORILI 3 FIRME PREKO KOJIH KRIJU ILEGALNI DOM ZA STARE: Kada dođu inspekcije ponašaju se OVAKO!
Foto: Printskrin, Kurir

ŠEMA PREVARE

ZEČEVIĆI NA ISTOJ ADRESI OTVORILI 3 FIRME PREKO KOJIH KRIJU ILEGALNI DOM ZA STARE: Kada dođu inspekcije ponašaju se OVAKO!

Društvo -

Poslanik Zavetnika dr Zoran Zečević sa svojim sinovima uspeva da više od decenije zarađuje od ilegalnog doma za stare u Aranđelovcu zahvaljujući marifetlucima kojima onemogućava rad nadležnih inspekcija, a prvenstveno onih iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje je nadležno za kontrolu rada i zatvaranje nelegalnih staračkih domova.

Izvrdavanje inspekcijskih kontrola Zečevići postižu time što su registrovali čak tri firme za različite delatnosti (zdravstvene usluge, usluge ostalog smeštaja i hotelski smeštaj) na istoj adresi, u objektu koji je u katastru zaveden kao porodična stambena zgrada.

Šema prevare kojom se služe Zečevići, u koju su se i nadležni inspektori na terenu uverili, izgleda ovako: kada im dođe inspekcija socijalne zaštite, oni tvrde da ne obavljaju smeštaj starih lica, već hotelski ili ostali smeštaj, a kad dođe turistička, kažu da se ne bave ugostiteljskim uslugama, već medicinskom praksom, dok zdravstvene inspektore ne puštaju u objekte u koje su smešteni stari tvrdeći da to nije medicinski već ugostiteljski deo.

Poliklinika Sveti Stefan
foto: Printscreen

Naime, prema podacima iz APR, braća Ognjen i Nemanja su prvu firmu "SDSV Stefan" osnovali 20. aprila 2017. na adresi Knjaza Miloša 30 u Aranđelovcu, gde su kao pretežnu delatnost prvobitno naveli "iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima", da bi je 22. jula 2020. promenili u "ostali smeštaj".

Ognjen Zečević je 5. jula 2017. na istoj adresi registrovao zdravstvenu ustanovu, polikliniku "DZ-SV Stefan", za delatnost "specijalistička medicinska praksa", da bi 3. oktobra 2022, takođe na adresi Knjaza Miloša 30, registrovao i treću firmu - "APSV Stefan Apart", za delatnost "hotel i sličan smeštaj".

Malo pre otvaranja treće firme, tačnije 8. avgusta 2022, inspektori socijalne zaštite su pokušali da obave nadzor u objektu firme "SDSV Stefan" na adresi Knjaza Miloša 30, zbog saznanja da se tu ilegalno pružaju usluge domskog smeštaja starim licima, ali bezuspešno. Potom je 4. novembra firmi pod lupom inspektora "SDSV Stefan" adresa u APR promenjena u Pupinova 16 u Aranđelovcu, ali tek nakon što je mesec dana ranije otvorena treća firma za obavljanje hotelskog i sličnog smeštaja, čime bi, po svemu sudeći, mogao da se opravda smeštaj starih u Knjaza Miloša 30, gde je i poliklinika.

Takođe, sve firme registrovane u Knjaza Miloša 30 nalaze se u objektu koji se u katastru vodi kao porodična stambena zgrada čiji je većinski suvlasnik dr Zoran Zečević, te je on i po tom osnovu odbijao da pusti inspektore socijalne zaštite da izvrše kontrolu u delu gde su smešteni stari bez sudskog naloga, tvrdeći da je u pitanju upad na privatni posed.

Advokat Denis Bećirić ocenjuje za Kurir da je osnivanje više firmi s različitim delatnostima na istoj adresi jedan od načina da se prikrije neko nelegalno poslovanje.

Hronologija kontrole u Knjaza Miloša 30

  • Ministarstvo socijalne zaštite je u tri navrata donosilo rešenje o zabrani rada: 26. 2. 2008. dr Zoranu Zečeviću, 22. 5. 2014. Domu za stare "Help" i 7. 2. 2018. "SDSV Stefan"
  • 8. 8. 2022. inspektori socijalne zaštite, uz asistenciju policije i predstavnika CSR Aranđelovac, pokušali su da uđu u dom, ali Zečevići ih nisu pustili bez sudskog naloga, s obrazloženjem da je u pitanju privatni posed
  • 23. 8. i 28. 9. 2022. Osnovni sud u Aranđelovcu odbio je zahteve inspektora socijalne zaštite za dozvolu da izvrše uviđaj u stambenom prostoru privrednog društva "SDSV Stefan" kao neosnovane
  • 20. 3. 2023. Kurir je objavio ispovest V. P., koja je optužila zaposlene u staračkom domu "Sveti Stefan" da su zapustili njenu majku, koja je tamo boravila krajem godine, te i da je ubrzo nakon toga preminula
  • 23. februara 2023, nakon pisanja Kurira, zdravstvena inspekcija obavila je vanredni inspekcijski nadzor na poliklinici, ali nije joj bio omogućen pristup delu sa starim pacijentima. Dr Ognjen Zečević im je, kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja, rekao da se tamo ne obavlja zdravstvena delatnost i da je taj objekat registrovan za hotelski i ostali smeštaj
  • 28. februara 2023. turistički inspektori su sproveli nadzor i utvrdili da se u objektu ne obavlja ugostiteljska delatnost, a da im je preduzetnik Ognjen Zečević rekao da objekat radi kao zdravstvena poliklinika. Inspektori su, međutim, u sobama u bočnom delu objekta zatekli stare kojima su se pružale usluge nege
  • 3. marta 2023. inspektori zdravlja, socijalne zaštite, turizma i rada zajedno su pokušali da obave nadzor, ali Zečevići nisu pustili inspektore zdravlja i socijalne zaštite
  • 10. marta 2023. četiri inspekcije s policijom pokušale su da uđu u objekat, ali dr Zečević ih nije pustio tvrdeći da je to privatni posed

- Na bilo kojoj adresi možete registrovati firmu za bilu koju delatnost, a da se u stvarnosti bavite nečim sasvim desetim. Ako u ovu kombinatoriku uključite nekoliko firmi registrovanih za različite delatnosti, mogućnosti za manipulaciju su mnogo veće. To i jeste jedan od načina u praksi da se skriva nelegalni rad. Neretko se na taj način sprovodi i utaja poreza, pa onda tu ima posla i za finansijsku inspekciju, ne samo za inspekcije za koje su te firme registrovane - kaže Bećirić.

On ističe da postoje jasni mehanizmi koje nadležni državni organi u takvim slučajevima mogu da primene, u krajnjoj liniji da se obrate policiji, nadležnom tužilaštvu i sudu.

Kurir je juče uputio pitanja dr Zečeviću i Ognjenu Zečeviću u poliklinici "Sveti Stefan", ali do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili.

Naš list već nedeljama piše o ilegalnom domu za stare koji posluje u okviru poliklinike "Sveti Stefan", a sve je počelo kad je V. P. u ispovesti za Kurir optužila zaposlene u pomenutom domu da su zapustili njenu majku, koja je tamo boravila krajem godine, te i da je ubrzo nakon toga preminula. Iako su iz same poliklinike u više navrata isticali da ne pružaju domski smeštaj starijim licima, što je tvrdio i sam dr Zoran Zečević, turistička inspekcija je u objektu zatekla stare ljude.

Kurir.rs

Štampano izdanje 13.03.2023.
foto: Kurir

DANAS POKLON UZ KURIR – KAŠIKA ZA SOS

poklon
foto: Kurir

Ako volite da provodite vreme u kuhinji, ako ste ljubitelj raznih sosova i sa zadovoljstvom ih pripremate, mi vam poklanjamo koristan proizvod.

Naša kašika za sos je neophodan dodatak kako u modernoj, tako i u tradicionalnoj kuhinji.

Osim kvalitetne hrane koju servirate vašoj porodici, važno je i kakav escajg imate na stolu.

Pored lepog izgleda, kašika za sos je vrlo praktična, jer je idealnih dimenzija, lagana za rukovanje. Jednostavnog je oblika, modernog dizajna i vrlo izdržljiva.

Bonus video:

01:19

Dom za stare u Aranđelovcu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track