BUGARSKI LEKARI UČILI UGRADNJU PARCIJALNOG SRCA U INSTITUTU "DEDINJE": Kad glavni srčani motor otkazuje TU SU ONI!
Foto: Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje

velika čast

BUGARSKI LEKARI UČILI UGRADNJU PARCIJALNOG SRCA U INSTITUTU "DEDINJE": Kad glavni srčani motor otkazuje TU SU ONI!

Društvo -

Bugarski lekari učili ugradnju parcijalnog srca (LVAD) u Institutu ,,Dedinje“

U organizaciji Centra za srčanu slabost Instituta za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje“ , ovih dana, organizovana je dvodnevna radna poseta četvoročlane ekipe doktora iz Adžibadem bolnice iz Sofije, povodom trening-programa ugradnje specijalnog uređaja – LVAD pumpi (left ventricular assist device).

Kako je leva komora glavni srčani “motor”, LVAD pumpa, kod bolesnika kod kojih njihov prirodni “motor” jedva radi, obezbeđuje normalan protok krvi i snabdevanje svih organa kiseonikom, kao i njihovu normalnu funkciju. Ugradnja mehaničke potpore radu leve komore srca, postala je rutinski zahvat u “Dedinju”. Dva kardiohirurga prof. dr Dimitar Nikolov, dr Georgi Vasilev anesteziolog dr Miroslav Čorbadžijski i kardiolog Todor Dimitrov uz iskusne kolege Instituta ,,Dedinje“ učili su kako se ugrađuje ,,parcijalno srce“ kroz teoretski, ali i praktični deo u operacionoj sali.

Dedinje
foto: Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje

- Već više od pet godina Institut ,,Dedinje” bolesnicima pruža mogućnost da ugradnjom najsavremenijih mehaničkih pumpi dobiju vreme i da sa manje brige iščekuju transplantaciju srca. Mi smo već imali posetu nekoliko lekarskih ekipa iz inostranstva koji su se kod nas edukovali, a mnogi će tek dolaziti. Naša bolnica je od strane znamenite američke kompanije Sinkardija već odabrana za vodeći svetski trening centar za ugradnju totalno veštačkog srca. Ono što je u ovoj priči interesantno, jeste što ,,Adžibadem“ sistem sarađuje sa mnogim bolnicama u Evropi i svetu, ali je njihova želja da dođu, upravo, kod nas, jer je Institut za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje“ prepoznat kao mesto gde mogu mnogo da nauče. To će biti početak obostrane saradnje, a naše iskustvo će im itekako pomoći da u svojoj zdravstvenoj kući započnu LVAD program, a mi ćemo biti njihovi proktori - kaže kardiohirurg dr Saša Borović, rukovodilac institutskog Centra za srčanu slabost, a saopštilo "Dedinje".

Prof. dr Dimitar Nikolov nije krio zadovoljstvo i oduševljenje onim što je video u Institutu ,,Dedinje“, pa je direktoru, prof. dr Milovanu Bojiću i domaćinima, kolegama, poručio da treba da budu ponosni na sve što imaju u svojoj zdravstvenoj kući.

Dedinje
foto: Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje

-Ne mogu, a da se ne osvrnem i izrazim oduševljenje vašom bolnicom, počev od prostora i ove impozantne moderne zgrade, pa do stručnih timova iskusnih kardiohirurga, njihovih sjajnih mladih kolega, medicinskih sestara i tehničara. Mislim da smo napravili sjajan izbor i da će znanje koje smo u ,,Dedinju“ stekli, omogućiti našim pacijentima, da na jednom mestu, dobiju najkvalitetniju zdravstvenu uslugu – kazao je prof. dr Nikolov, posebno se zahvalivši na srdačnoj dobrodošlici srpskih kolega.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja