Najnovije vesti

EVO GDE ĆE U SRBIJI PASTI PREKO 20 CENTIMETARA SNEGA! Šok preokret posle vikenda, vraća se zima, temperatura pada na nulu!
Foto: Nebojša Mandić

prognoza za naredni period

EVO GDE ĆE U SRBIJI PASTI PREKO 20 CENTIMETARA SNEGA! Šok preokret posle vikenda, vraća se zima, temperatura pada na nulu!

Društvo -

Posle toplog petka u subotu sledi premeštanje hladnog fronta, kiša i umereno zahlađenje.

U petak posle podne i uveče na zapadu, jugozapadu i severozapadu regiona očekuje se jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima, piše Marko Čubrilo u najnovijoj prognozi vremena za Srbiju.

Ovo naoblačenje će se u subotu tokom dana premestiti preko celog regiona donoseći kišu, ponegde i pojavu pljuskova, dok je kratkotrajan sneg moguć na preko 900 metara nadmorske visine. Posle podne i krajem dana na severozapadu regiona prestanak padavina uz delimično razvedravanje. Vetar će okrenuti na umeren, severozapadni smer koji u zoni fronta na kratko može biti jak. Dnevni maksimum od +6 do +18 stepeni Celzijusa.

- Drugog dana vikenda biće promenljivo oblačno i malo toplije. Posle podne postepeno naoblačenje. Tokom noći od nedelje ka ponedeljku sledi razvijanje sekundarmog ciklona koji će se iz Tirenskog premeštati ka Jonskom moru. Početkom sledeće nedelje će ka nama sa severa prodirarti veća količina hladnog vazduha, dok će ciklon nad Jonskim morem uslovljavati povremene padavine - kaže meteorolog.

Od tačnog položaja ciklona će zavisiti položaj, snaga i tip padavina. Modeli još nemaju tačnu lokaciju centra i putanju ciklona ali za sada se najveći deo Srbije, Crna Gora i jugoistočna i središnja BiH postavljaju kao oblasti gde bi padaviine trebale biti najitenzivnije. Nad ostalim delom regiona bi prolaznih padavina uglavnom bilo u ponedeljak ali bi zatim preovlađivalo suvo vreme.

U odnosu na jutarnji proračun ECMWF je za samo oko 80km pomerio putanju ciklona bliže južnom Jadranu i to je odmah uslovilo premeštanje jače padavinske zone severnije i zapadnije u odnosu na protekli proračun za oko 150km. U nedelju bi najkasnije sve trebalo biti jasno po pitanju putanje ciklona i tada bi raspored padavina trebao biti vrlo pouzdan, stoji u prognozi.

Bez obzira na konačnu verziju rasporeda padavina uslediće jako zahlađenje te će se u ponedeljak maksimumi kretati od +6 na severozapadu do oko +15 na jugoistoku regiona, dok bi sredinom nedelje bilo veoma hladno (psoebno za početak aprila) uz maksimume od 0 do +8 stepeni Celzijusa, navodi se.

kiša, sneg, bljuzgavica
foto: Nenad Kostić

- Sa ovako jakim zahlađenjem planine južne, jugoistočne i istočne Srbije mogu dobiti i preko 20 cm snega, dok bi i niži delovi ovog prostora mogli akumulirati oko 5-7cm snega. Dosta snega bi dobile planine severa Crne Gore, istočne i dela središnje BiH, dok će vrlo obilan sneg mogle dobiti planine Bugarske, Makedonije, severa Grčke i većeg dela Rumunije. Duvaće jak, na udare i vrlo jak severni vetar, a duž Jadrana olujna bura - dodaje meteorolog.

Ciklon bi u drugom delu nedelje oslabio i odmakao na istok, ali bi se naš deo Evrope zadržao na istočnoj periferiji jakog anticiklona preko koje bi se i dalje spuštao relativno hladan vazduh te bi i do kraja sledeće nedelje ostalo relativno hladno vreme uz opasnost od jutarnjih mrazeva i dnevne maksimume od +6 do +12 stepeni Celzijusa.

- Posle manjeg pogoršanja za vikend početak sledeće nedelje donosi jako zahlađenje uz padavine, posebno na jugoistoku regiona gde će planine dobiti obilan sneg, koji je moguć ponegde i u nizijama - zaključuje Čubrilo.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track