OVO SU BILE STARKE YU DETINJSTVA! U njima se išlo napolje, majke ih pakovale za fizičko! Evo kako sad izgledaju i pošto su (FOTO)
Foto: Facebook Printscreen/Nostalgija

Ima i novih boja

OVO SU BILE STARKE YU DETINJSTVA! U njima se išlo napolje, majke ih pakovale za fizičko! Evo kako sad izgledaju i pošto su (FOTO)

Društvo -

BEOGRAD - Čim je na jednu od grupa posvećenih nostalgiji za životom u SFRJ okačena slika ovih patika, nastala je prava poplava komentara iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije.

"Jaoj, imala sam ih i ja, u više boja, i žute", glasio je samo jedan od desetina i desetina u kojima su se i Hrvati i Bosanci podsećali na svoje omiljene "tenisice" i "tene", patike našeg zajedničkog detinjstva.

Tada nije bilo zavisti, a ni "izuvanja" jer su svi mahom nosili isto, makar deca službenička i radnička. Samo su odskakali "buržuji" kojima su tate uglavnom bile funkcioneri ili diplomate preko pa su im kupovali i donosili što ovde tada nije bilo da se kupi, čak ni u Trstu.

Bile su to, kako rekoše u komentarima, naše domaće starke iako je jedan od bivših Jugoslovena primetio da su đonovi bili toliko tanki da su noge bolele, a leti tabani brideli i goreli od vrelog asfalta, ali da ih tada nikada ne bi menjao za nešto drugo jer ih je voleo više nego išta!

startas, startas patike
foto: Facebook Printscreen/Nostalgija

One i danas postoje da se kupe, pravi ih ista ona fabrika još iz doba socijalizma, a kad je reč o cenama one izgledaju ovako, barem onlajn:

1 / 4 Foto: Facebook Printscreen/Nostalgija

A onda se neko u komentarima setio čak i šangajki!

startas, startas patike
foto: Facebook Printscreen/Nostalgija
startas, startas patike
foto: Facebook Printscreen/Nostalgija

Ono što je neverovatno jeste da su patike u kojima smo se verali po drveću, jurcali po parku i išči u pesak sada na Zapadu modni trend u rasponu cena od 75 do stotinak evra?!

Šta su to šangajke

To je bilo objašnjeno pre četiri-pet godina na FB stranici Legende devedesetih gde je opisano i šta su nosili dizelaši a šta suprotni tabor - oni sa petstokecom (501). Znatno pre najezde kineskih imitacija američkih brendova koji se proizvode na Tajlandu (i Tajvanu i sl.), raznih Abidasa i Reabuka, na našem podneblju se pojavio ovaj tip obuće koji je dobio zajedničko ime - šangajke. Pošto su ermaks i slične sportske patike, original ili fuš nosili dizelaši, oni koji to nisu bili nosili su starke. Usled opšteg nepovoljnog ekonomskog stanja u državi, nisu svi sebi mogli da priušte "original starke" pa su bili primorani da se dovijaju. Upravo u tom trenutku, sa nepoznate teritorije i preko nepoznatih aktera sive ekonomije na naše se tržište naprasno probijaju ove patike. Izgledom neverovatno podsećajući na starke, poslužile su kao odlična zamena i bivale su rasprodavane za tren oka.

Kurir.rs/Facebook Nostalgija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track