KAKO POMOĆI DETETU DA PREVAZIĐE TRAUMU? Dr Irena Đorđević: Nama kultura nalaže obrazac ponašanja, ali, RODITELJI, NE ČINITE TO
Irena Đorđević i Lambe Đorelijevski, Foto: Kurir Televizija, Nenad Kostić

kurir tv

KAKO POMOĆI DETETU DA PREVAZIĐE TRAUMU? Dr Irena Đorđević: Nama kultura nalaže obrazac ponašanja, ali, RODITELJI, NE ČINITE TO

Društvo -

Doktorka Irena Đorđević, specijalista prihijatrije i psihoterapeut klinike "Dr Laza Lazarević" i Lambe Đorelijevski, defektolog i bivši inspektor u odeljenju za borbu protiv droga, bili su gosti u emisiji "Puls Srbije".

Oni su, sa voditeljima emisije razgovarali o stravičnom masakru u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i "domino efektu" koji je uledio, zločinu u Mladenovcu, ali "podržavajućoj" reakciji dece na društvenim mrežama i dali određene zaključke i mišljenja iz ličnog i profesionalnog ugla.

Tuga je emocija koju svi doživaljavaju u ovom trenutku, tražila je reči Đorđević.

Đorđević, Đorlijevski
foto: Kurir tv

- Ono što je najvažnije u ovom trenutku, je da se roditelji ne trude da razreše sve neprijatne emocije koje deca doživljavaju, odmah. Kod nas je kultura da imamo želju da odmah rešimo neko stanje - kaže ona i pojašnjava da taj manir nastaje iz najbolje namere.

- Nama je neprijatno da slušamo da neko pati, a da mi ne možemo da mu pomognemo nekim instant rešenjem i to je problem kada neko prisustvuje tugovanju. U redu je da saslušamo kako se neko oseća i da budemo tu, da slušamo. Deca često ne umeju da kažu šta osećaju, pa u tome moramo da im pomognemo. Nije tuga jedina emocija koju će osećati, tu je i bes, a neko će se potpuno zamrznuti, a neko će reagovati paradoksalno, negiraće događaje. Svaka reakcija je apsolutno očekivana. Čak i kada je potpuno atipična, treba je razumeti - rekla je Đorđević.

Đorelijevski je izneo mišljenju o merama koje su na snazi i učinkovitosti provere prisustva narkotika u školama.

00:41

Kurir tv

- Još uvek nije izrečeno kako će to testiranje izgledati.Treba odrediti promene zakona. Da li ćemo testirati svu decu? Da li ćemo uključiti nastavnike da nam kažu koju decu testirati? I onda, šta sa tom decom kod koje je utvrđeno da su pozitivna? Da li možemo da nateramo učenika koji je maloletan da posećuje zdravstvenu ustanovu i da ide na lečenje? - upitao je Đorelijevski.

Novinarka Kristina Džoković uključila se u program i izvestila gledaoce o dešavanjima ispred OŠ "Vladislav Ribnikar".

Ribnikar
foto: Kurir tv

Ispred osnovne škole "Vladislav Ribnikar" , deca i roditelji, predali su poslednji pozdrav i poštu stradalima u nesreći koja je obojila maj, 2023. godine, u crno.

01:32

Odavanje pošte stradalim učenicima u OŠ Vladislav Ribnikar

Sagovornici roditelja dali su savete o tome kako postupati dalje, kada je reč o deci i njihovoj impresiji nakon tragedije na Vračaru.

Postoje brojne tegobe koje se razvijaju nakon ove vrste doživljaja.

Đorđević je navela neke od njih i važnost pravovremenog razgovora na adekvatan način.

- Ljudi postanu preosetljivi i na samo neke reči i mesta, ili bilo šta što bi im bila asocijacija na događaj. Brojne psihičke tegobe se mogu pojaviti. Depresija, anksioznost, nesanica, takozvani "flash back", pad koncentracije, razdražljivost, brojni simptomi koji se mogu značajno razviti kasnije... Možemo biti prisutni i dati emocijama značaj. Ono što je značajno kada se dogodi velika tragedija, oni koji su bili svedoci imaju potrebu da se udruže i okupe, da naprave neku vrst uspomenika i da zajedno odboluju. Da materijalizuju ono što osećaju. Bitno je da bude čulno merljiv i da se može osetiti, kroz knjige, pesme, razmenu osećanja, povezuju se i to im pomaže da zajedničkim snagama izađu iz toga. Ne možemo poništiti dešavanja, ali možemo biti tu sa njima - rekla je Đorđević.

Đorelijevski se slaže i preporučuje porodične tretmane.

- Treba što pre da se vrate u svoje okruženje, kada je reč o deci, ne odlagati, nego vraćati dete u okolinu, jer će tu brže prebroditi sve patnje, kada je osoba sama patnja se produbljuje. Stručnjaci da budu tu i da pomognu ukoliko je potrebno - rekao je Đorelijevski.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track