PROFESOR SVIČEVIĆ, PSIHOLOG I VEŠTAK, UBEĐEN: Ista stvar bila je okidač za oba masakra! Šta je to NARCISTIČKA TRAUMA
Foto: Petar Aleksić, Dado Đilas, Printscreen, Privatna arhiva

nekadašnji pomoćnik šefa psihijatrije vma

PROFESOR SVIČEVIĆ, PSIHOLOG I VEŠTAK, UBEĐEN: Ista stvar bila je okidač za oba masakra! Šta je to NARCISTIČKA TRAUMA

Društvo -

BEOGRAD - Vinovnici nezapamćene tragedije u beogradskoj osnovnoj školi i osmostrukog ubistva u selima kod Mladenovca, u čijim je krvavim pirovima stradalo ukupno 17 mladih ljudi, a ranjeno 20, nisu duševno oboleli i bili su uračunljivi kad su krenuli u krvavi pir, smatra ugledni domaći psiholog.

Reč je, po mišljenju stručnjaka, o proračunatim i prefriganim narcisima, koji su, pod uticajem svojih porodica umislili da su bolji i vredniji od drugih, zbog čega im tuđi životi uopšte nisu bitni

Šta je narcistička trauma

Profesor Radoslav Svičević, psiholog i magistar socijalne medicine koji je radio kao pomoćnik načelnika na psihijatrijskoj klinici Vojnomedicinske akademije (VMA), ističe da su dečak (13) sa Vračara i okrivljeni za masovno ubistvo iz Mladenovca U. B., a da je okidač za zločin kod obojice bila "narcistička trauma".

Radoslav Svičević, dr Radoslav Svičević
foto: RTS Printscreen

- Za dva masakra objašnjenje se može naći u specifičnim profilima ličnosti, uz sadejstvo porodice, škole i širih socijalnih faktora. Kad je reč o dečaku, stvorena je osoba koja je u suštini, po karakternim osobinama, narcisoidna ličnost, preosetljiva, osvetoljubiva i sklona agresivnim reakcijama. Takva ličnost je u osnovi labilna, lako "lomljiva" na neke uvrede ili životne neuspehe. Ako se kitio time da je u svemu najbolji, pa se u jednom trenutku pokazalo da je u nečemu gori od drugih, to pokreće kod njega narcističku traumu - napominje sagovornik i dodaje:

Mišljenje psihologa Svičevića

* Dečak (13) i U. B. (20), koji su u školi "Vladislav Ribnikar" i u selima kod Mladenovca ubili 17 mladih, bili su uračunljivi tokom zločina i sve su detaljno isplanirali

* Obojica su, pod uticajima svojih porodica, umislili da su bolji i vredniji od drugih, pa im tuđi životi nisu bitni

- Dečak nije šizofrena osoba, već je maksimalno proračunat. Narcisoidni profil ličnosti ne može se podvesti pod ozbiljnu patologiju, već kao posebna karakterna osobina, koja eventualno može dovesti do šizoidnih crta ličnosti. U prilog tome govori činjenica da je u jednom trenutku pre zločina precrtao jednu osobu sa spiska za ubijanje. On je time pokazao kako razmišlja ali i svoje namere. Sve što je radio, radio je sa kontrolom svesti i razuma. Ta odluka nije došla u jednom blesku, sa smanjenim stepenom uračunljivosti.

Kažu da narcistička trauma ima u sebi podlogu, a to je uticaj sredine, kada se neko previše favorizuje, da je "naj, naj" u svemu.

- Dečak je zaljubljen u samog sebe, a to podrazumeva laku lomljivost ličnosti u nekim provokativnim situacijama, koje je on doživeo traumatično - objasnio je Svičević.

OŠ Vladislav Ribnikar, Vladislav Ribnikar
foto: Printscreen

Kompleksi

U. B. je umislio da je mnogo bitniji i važniji od meštana ovog sela, smatrajući se superiornijim jer je "dete sa asfalta". Sagovornik ističe i da U. B., masovni ubica iz Dubone kod Mladenovca, ima sličan profil ličnosti.

- Taj mladić je pun sebe, pridavao je puno pažnje svom telu, a u sredini u kojoj je živeo želeo je da bude poseban. Bio je sasvim sigurno prezaštićen od roditelja. Živeo je neki svoj život, hteo da ostvari neke želje koje nisu u skladu sa njegovim realnim mogućnostima. Potreba za skretanjem pažnje na sebe ilustrovana je snimkom sa društvenih mreža u kojem se kupa u hladnoj vodi, sa snegom, gde ističe da mu je uzor bivši robijaš Kristijan Golubović - naglašava dr Svičević.

Takođe, još jedan izvor lista je ovim povodom izneo sledeće mišljenje:

Dubona, sahrana, crkva, porta, nastradali, Mladenovac, masakr
foto: Nenad Kostić

- U.B. je tokom istrage detaljno pričao o svom detinjstvu i o odnosu s meštanima mladenovačkih sela, gde je počinio masakr. On je rođen na Zvezdari, u centru Beograda, gde je proveo detinjstvo, a iz nekih porodičnih razloga se najpre preselio u Mirijevo, gde je sa roditeljima i bratom živeo kao podstanar, a onda su se preselili u Dubonu. Umislio je da je mnogo bitniji i važniji od meštana sela, smatrajući se superiornijim jer je "dete sa asfalta". On se ponosio time što je, navodno, "gradsko dete" i hvalio se poznanstvom sa jednim učesnikom rijalitija. Umislio je da su svi u selu ljubomorni na njega i to je nekoliko puta ponovio na saslušanju - tvrdi izvor Informera i napominje da je slične osobine pokazao i dečak (13) na saslušanju u policiji i pred psiholozima.

Prema mišljenju profesora Radoslava Svičevića, ne postoji neki algoritam po kome se mogu vaspitavati deca.

- Treba prvo probiti otpor dece prema razgovoru i usmeriti ih na prave oblike vaspitanja, kroz sistem školovanja, služeći se iskustvom tradicionalnih civilizacija, u prvom redu kineskom. Jedna savremena Kina i dalje razvija konfučijanski model vaspitanja mladih, po principu: roditelji, škola, društvo - zaključuje dr Svičević.

- Dečak (13) nema apsolutno nikakvu empatiju prema svojim žrtvama, ubijenim školskim drugovima, što je pokazao kad je nekoliko puta ponovio da će kad-tad završiti masakr i da će pobiti svu decu sa spiska koju nije stigao da likvidira tokom krvavog pira u školi prošle srede. On jeste hiperinteligentan, ali je istovremeno i uveren da je najbolji u svemu, da su svi drugi manje vredni i tuđi životi mu nimalo nisu bitni. On se samo raspituje kad će ga doktori pustiti kući da bi završio započeti "posao" - tvrdi izvor lista.

Podsećanja radi, dečak (13) je u sredu 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru ubio osmoro đaka i portira svoje škole, a ranio nastavnicu istorije i još petoro đaka.

Samo dan kasnije, u četvrtak uveče, Blažić je započeo pokolj u Malom Orašju, ubivši bez ikakvog povoda petoro mladih. Zatim je u Duboni ranio četvoricu muškaraca koji su popravljali kapiju, a onda je 500 metara dalje, u školskom dvorištu, likvidirao još troje. Usledila je dramatična potera za ubicom, i on je u petak ujutro uhapšen u kući rodbine po majci u Vinjištu kod Kragujevca.

Kurir.rs/Informer

Bonus video:

03:16

ZAŠTO OSUMNJIČENI ZA MASAKR U MLADENOVCU NE IDE NA DOŽIVOTNU? Advokati za Kurir TV pojasnili zakonske odredbe koje ga štite

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track