"TIKTOK JE MOGUĆE ZABRANITI U SRBIJI, ALI NE POTPUNO" Stručnjak: Deca će uvek naći rešenje, ali postoji način da SVE SPREČIMO
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

KURIR TV

"TIKTOK JE MOGUĆE ZABRANITI U SRBIJI, ALI NE POTPUNO" Stručnjak: Deca će uvek naći rešenje, ali postoji način da SVE SPREČIMO

Društvo -

Srbija se i dalje suočava sa posledicama nedavnih tragedija koje su se dogodile u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca i Smedereva. Ove tragedije su podigle veliku zabrinutost u društvu i izazvale pitanja o tome kako društvene mreže utiču na mlade ljude.

Državni zvaničnici i stručnjaci se slažu da društvene mreže imaju negativan uticaj na decu i doprinose lošem razvoju. Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na roditelje da nadgledaju sadržaj koji njihova deca gledaju na društvenim mrežama, sa kim komuniciraju i kada to rade.

Saša Živanović, stručnjak za visokotehnološki kriminal, gostovao je u emisiji Puls Srbije gde se osvrnuo na uticaj popularne aplikacije Tiktok na decu.

- Tiktok je jedna od najpopularnijih aplikacija kod dece tog mlađeg uzrasta, tzv. generacije "zed". Srbija je imala preko 2 i po miliona korisnika Tiktoka. Sam Tiktok koristi tu veštačku inteligenciju da po vašem interesovanju plasira sadržaj koji vas interesuje. Primera radi, ako mene interesuje sport, on će meni prikazati sport. Ono što je veoma opasno na Tiktoku su ti čelendži ili izazovi koji se plasiraju putem te društvene mreže. Na svetu je bilo i dosta smrtnih slučajeva zbog takvih izazova - istakao je Živanović.

Saša Živanović
foto: Kurir Televizija

Živanović kaže da se Tiktok može tehnički zabraniti, ali ne u potpunosti. Živanović smatra da je edukacija roditelja ključna za rešavanje problema koje društvene mreže stvaraju za decu. Zabrana Tiktoka nije rešenje, jer će deca uvek pronaći način da pristupe ovoj aplikaciji. Drugim rečima, potrebna je sveobuhvatna strategija koja uključuje i roditelje i društvo u celini kako bi se zaštitila deca od potencijalnih opasnosti društvenih mreža.

- Što se tiče zabrane Tiktoka, ona je tehnički moguća, ali ne baš 100 odsto. Inače Tiktok takođe u sebi sadrži algoritme koje prepoznaju nasilje, digitalno nasilje i neke ekstremne scene. Samom korisniku Tiktoka, aplikacija daje mogućnost da takve neželjene stvari može da prijavi moderatorima koji će oni posle da pregledaju. Broj i količina materijala koja se nalazi u Tiktoku niko precizno ne može da kaže jer se taj broj menja iz sekunde u sekund - rekao je Živanović i dodao:

05:03

TIKTOK JE MOGUĆE ZABRANITI U SRBIJI! Stručnjak smatra: To neće zaustaviti decu, OVA OPCIJA JE JEDINO REŠENJE

- Tiktok je zaista opasna aplikacija i moguće je da se ona ukine tehnički i da se zabrani. To je dosta zemalja uradilo, nije samo Kina. Ali su te druge zemlje više zabrinute što Tiktok prikuplja više informacija o vama nego neke druge aplikacije. Druge zemlje su iz tih razloga zabranile pristup toj mreži, ali vi to ne možete 100% zabraniti. Deca će čuti za virtualnu privatnu mrežu, pa će je nabaviti i opet pristupiti Tiktoku. Moje lično mišljenje je da bi trebalo pristupiti edukovanju roditelja.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track