VLADA SRBIJE I FARMACEUTSKA KOMPANIJA MSD POTPISALI MEROMORANDUM O RAZUMEVANJU! Ana Brnabić: Ovo je značajna referenca
Ana Brnabić, Foto: Beta/Slobodan Miljević

veoma bitno

VLADA SRBIJE I FARMACEUTSKA KOMPANIJA MSD POTPISALI MEROMORANDUM O RAZUMEVANJU! Ana Brnabić: Ovo je značajna referenca

Društvo -

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije potpisala je danas sa direktorom farmaceutske kompanije Merck Sharp and Dohme (MSD), Syril Šilerom Memorandum o razumevanju, koji je važan za budući istraživački centar BIO4 Kapmus u Srbiji.

Ona se zahvalila kompaniji MSD što je pružila podršku "našim naporima da od Srbije napravimo lidera u biotehnologiji, biomedicini, bioistraživanjima i bioinformatici".

Premijerka je objasnila da se sporazum o saradnji odnosi na učešće kompanije MSD u BIO4 kampusu.

- To je izuzetno značajna referenca koja će nam pomoći da u narednim nedeljama i mesecima u BIO4 Kampusu, sa kojim krećemo sa izgradnjom do kraja godine, dovedemo i druge velike biofarmaceutske kompanije, kao i istraživačke i razvojne institute i da zajedno napravimo centar za buduća istraživanja u ovim oblastima za ovaj deo Evrope - rekla je Brnabićeva.

Brnabić je potom objasnila da je "naša ambicija da to bude jedan od najvažnijih centara u Evropi". Ističe, dan kad je ovo potpisano je veoma važan datum za budući BIO4 Kampus i za Srbiju kao važnu biotehnološku istraživačku i razvojnu destinaciju.

Inače, kako je i sama premijerka rekla, kompanija MSD je od 1996. godine izuzetno aktivna u Srbiji.

- Oni sarađuju sa našim Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, kako bi obezbedili najsavremenije i najinovativnije terapije za lečenje naših pacijenata, među kojima su i najteži onkološki pacijenti - navela je i zahvalila se na društvenoj odgovornosti kompanije jer je ona u poslednjih nekoliko godina kompanija MSD Srbiji, pacijentima i zdravstvenom sistemu donirala više od 66 miliona dolara, od čega je 50 miliona namenjeno inovativnim terapijama.

Direktor MSD-a Šiler najpre je rekao da je danas veoma značajan dan i istakao da će potpisani sporazum koji će kompaniji MSD omogućiti da radi na istraživačkom projektu u okviru BIO4 Kampusa. Kaže, MSD se bavi obezbeđivanjem inovativne nege i mogućnostima tretmana i lečenja pacijenata.

- BIO4 Kampus predstavlja veoma značajan projekat za Srbiju i region, a očekujemo da će biti veoma značajan i na evropskom nivou - rekao je Šiler i dodao da je ta kompanija već imala saradnju sa Srbijom i da je ova investicija nešto čemu se posebno raduju.

MSD, kako je on rekao, ovom investicijom želi da postigne bolje razumevanje na koji način se pruža nega pacijentima, a to podrazumeva brzinu i efikasnost dijagnostike. Šiler je rekao:

- Želimo da postignemo unapređenje efikasnosti zdravstvenog sistema. Ono što je izazov u današnjem vremenu je efikasna nega i to je je ono čemu će doprineti BIO4 Kampus, kao istraživački centar.

Kurir.rs

Bonus video

02:11

EURACTIV.RS POČEO S RADOM U VELIKOM STILU! Premijerka Ana Brnabić i šef delegacije EU Emanuel Žiofre na svečanosti u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track