"NE TREBA STAROSNA GRANICA DA SE SMANJUJE, VEĆ DA SE U POTPUNOSTI UKLONI" Advokat Perović traži izmenu Krivičnog zakona u Srbiji
Foto: Kurir televizija

KURIR TV

"NE TREBA STAROSNA GRANICA DA SE SMANJUJE, VEĆ DA SE U POTPUNOSTI UKLONI" Advokat Perović traži izmenu Krivičnog zakona u Srbiji

Društvo -

Trinaestogodišnji učenik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu izveo je krvavi plan ubistva svojih školskih drugova i čuvara škole 3. maja, kada je ubio osam ljudi i ranio njih šestoro. Kako se trenutno primenjuje Zakon o zaštiti lica sa duševnim smetnjama, dečak je smešten u psihijatrijsku ustanovu.

Ova tragedija pokrenula je raspravu o starosnoj granici za krivičnu odgovornost i inicijativu da se ona potpuno ukine.

Advokat Nebojša Perović gostovao je u emisiji Puls Srbije i istakao da je nužna promena krivičnog zakonodavstva i da se starosna granica ne smanjuje, već da se potpuno obriše i da ne postoji.

Vračar, Kosta Kecmanović
foto: Nenad Kostić, Nemanja Nikolić, Petar Aleksić, Privatna arhiva

- Ja ću ponoviti ono što sam i ranijih godina kao poslanik prava predlagao, a naročito nakon događaja iz Novog Sada kada su deca od 13 godina zapalila prosjaka. Nužno je i neophodno da dođe do promene krivičnog zakonodavstva i da se starosna granica ne smanjuje, već da se potpuno obriše i da ne postoji - rekao je advokat i dodao:

- Ima mesta da dođe do promene krivičnog zakonodavstva. Posle određene priče u našem društvu da bi se mi izdvojili među zemljama onakvim ili ovakvim. Znate šta, desio se jedan zločin za koji ne postoji prava reč da se opiše kolika je to nesreća. Tako da svaka mera koja bude preduzeta u cilju daljeg otklanjanja i ukazivanju drugima šta može da se desi, ne može biti loša ili štetna.

Advokat je predložio oformljavanje radne grupe od strane izvršne vlasti uz saradnju sa poslanicima prava, profesorima, sudijama, tužiocima i advokatima, koja će raditi u jako brzom roku.

04:29

STAROSNA GRANICA NE TREBA DA SE SMANJUJE, VEĆ DA SE U POTPUNOSTI UKLONI! Advokat traži promenu krivičnog zakonodavstva

- Sada mora da se oformira radna grupa od strane izvršne vlasti uz saradnju sa poslanicima prava, gde će da budu uključeni i profesori, sudije, tužioci i advokati. Da se tako oformi grupa koja će raditi u jako brzom roku. Gde će tada doći i do promene krivičnog zakonika i Zakona o maloletnim počiniocima i zaštiti maloletnih počinioca. Onda ćemo time dobiti ne samo za sadašnju situaciju rešenje, već i za neke buduće - rekao je advokat.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track