EVROPSKI PARLAMENT: Usvojena rezolucija o Srbiji
Foto: EPA / Olivier Hoslet

sednica u strazburu

EVROPSKI PARLAMENT: Usvojena rezolucija o Srbiji

Politika -

STRAZBUR - Evropski parlament usvojio je danas na plenarnoj sednici Rezoluciju o Srbiji, u kojoj se ocenjuje da pristupni pregovori Srbije treba da budu uslovljeni njenim usklađivanjem sa sankcijama EU Rusiji, normalizacijom odnosa s Prištinom i napretkom u reformskim procesima.

U izveštaju, čiji je autor izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik, navodi se da pristupni proces Srbije treba da bude određen napretkom u vladavini prava i osnovnih prava, funkcionisanjem demokratskih institucija, posvećenošću deljenju evropskih prava i vrednosti i normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Na plenarnoj sednici glasao je 621 poslanik, a izveštaj je usvojen sa 508 glasova za, 76 protiv i 37 uzdržana glasa.

Evroposlanici su na istoj sednici, sa 452 glasa za i 87 protiv usvojili i izveštaj o Kosovu, izvestiteljke Viole fon Kramon Taubadel. Uzdržano je bilo 76 poslanika.

Vladimir Bilčik je posle glasanja na tviteru napisao da se nada da će izveštaj ohrabriti Srbiju na njenom evropskom putu u ovim teškim vremenima, i da se raduje da o njoj razgovara sa zvaničnicima u Beogradu.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je u raspravi o izveštaju o Srbiji da protekla godina nije bila bez izazova za odnose Evropske unije i Srbije, ali da je važno i u interesu EU da kontinuirano radi sa Srbijom i da joj pomaže na evropskom putu.

Varheji je u obraćanju poslanicima na plenarnoj sednici, 9. maja uveče, rekao da će brzina pregovora o pristupanju EU zavisiti od napretka Srbije u oblasti vladavine prava, u skladu sa novom metodologijom.

On je istakao da je ozbiljno pitanje i neusklađenost Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ali je dodao da je cilj Evropske komisije u 2023. godini da sa Srbijom sarađuje na postizanju tog cilja.

Varheji je pohvalio usvajanje zakona kojima se sprovde izmene ustava u oblasti pravosuđa, kao i usklađivanje Srbije sa viznom politikom EU, za državljane šest država koje su rizik kao izvor ilegalnih migracija. ; On je naglasio da Evropska komisija očekuje da se bez odlaganja reralizuju sve odredbe Ohridskog sporazuma i aneksa, i ponovio da se sprovedu i svi sporazumi koji su do sada postignuti u dijalogu Beograda i Prištine, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Sa Srbijom se, prema njegovim rečima, razgovara i o tome kako može da postigne opipljivije rezultate u drugim prioritetnim oblastima, kao što su medijske slobode i pluralizam medija i suzbijanje stranih medijskih manipulacija i dezinformacija.

Varheji je ponovio da EU od Beograda očekuje da se posveti krivičnom progonu odgovornih za ratne zločine. da harmonizuje svoj gasni i energetski sektor sa tržišnim pravilima Unije, kao i da se od vlasti u Srbiji očekujeda građanima kroz strateške i robusnije komunikaciju predoče prednosti približavanja EU.

Računamo na Srbiju kao iskrenog evropskog partnera da stoji uz nas i uz naše zajedničke vrednosti, i da bude uz naš zajednički interes, našu bezbednost i prosperitet, rekao je Varheji, uz obećanje da će EU nastaviti da politički i finansijski podržava evropsku prespektivu Srbije i Zapadnog Balkana.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja