"MENTALNO ZDRAVLJE OSTALO U SENCI, A IMAMO SVE RESURSE" Stručnjaci apeluju na decu i roditelje: Potrebno je samo da nas pozovete
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

besplatna pomoć

"MENTALNO ZDRAVLJE OSTALO U SENCI, A IMAMO SVE RESURSE" Stručnjaci apeluju na decu i roditelje: Potrebno je samo da nas pozovete

Društvo -

Novosadski Zavod za Hitnu medicinsku pomoć pokrenuo je besplatnu savetodavnu telefonsku liniju za decu i roditelje. Na ovaj korak su se odlučili zbog toga što ih deca zovu i traže pomoć, ali broj 194 ne može dugo da bude zauzet. Pozivom na novi broj deca i mladi mogu da razgovaraju koliko im prija, a ovo je svakako korak ka boljem mentalnom zdravlju najmlađih.

U zavodU za hitnu medicinsku pomoć kažu da već duže vreme primaju pozive dece kojima je potrebna pomoć ili savet.

puls
foto: Kurir televizija

- Ono što je jako važno za našu decu i za roditelje jeste da uvek mogu da pozovu, da se zainteresuju za apsolutno svaki problem koji mogu da iznesu. Ne moraju da se predstavljaju - rekao je dr Zoran Krulj, PR Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Nov Sad.

Na pozive se javljaju pedijatri i pedijatrijske sestre, a ukoliko se prepozna slučaj nasilja biće obaveštene i druge institucije.

- Napravili smo konekciju sa MUP-om i sa domom zdravlja i službama koje su povezane sa problemom mentalnog zdravlja poput psihijatrijskih klinika. Veliki broj naših sagovornika ne zna da postojie određene instititucije koje dugi niz godina nisu korišćene kao takve. Resursi su postojali, ali je mentalno zdravlje nekako ostalo u senci - kaže Krulj.

puls
foto: Kurir televizija

Jovana Bilak, pedagog u Savetovalištu za mlade istakla je da je nemoguće sprečiti decu da dođu do vesti, ali da je razgovor sa njima neophodan:

- U poslednje vreme su se javljala deca koja imaju napad panike i deca koja osećaju se anksiozno. Zatim ona koja imaju problem sa konzumacijom hrane i naravno da treba da se obrate za stručnu pomoć. U današnje vreme oni imaju pristup apsolutno svemu, tako da ih ne možemo zaštiti od vesti. Jedino da ih zaključamo i da im ništa ne damo. Nije stvar u tome da li ćemo decu zaštiti od vesti ili nećemo, oni će do tih vesti nažalost na ovaj ili onaj način doći. Ali sa decom se mora pričati. Ono na čemu mi insistirmo kada rodtielji dođu sa problemo jeste da se sa decom mora pričati - rekla je Bilak.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track