RIBNIKAR: Deca koja ne mogu da idu na nastavu - ne moraju, prosvetna inspekcija ušla u školu, MOGUĆA SMENA DIREKTORKE
Foto: Nenad Kostić

mere

RIBNIKAR: Deca koja ne mogu da idu na nastavu - ne moraju, prosvetna inspekcija ušla u školu, MOGUĆA SMENA DIREKTORKE

Društvo -

Učenici OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru u kojoj se 3. maja dogodio masakr ne moraju da dolaze na nastavu ukoliko za to nisu spremni, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Prosvetna inspekcija juče je u školi proveravala sve navode i pritužbe svih grupa roditelja, a kako Kurir saznaje moguća je smena direktorke škole Snežane Knežević.

- Ministarstvo prosvete je na osnovu odluke pedagoškog kolegijuma škole i u dogovoru sa Savetom roditelja Ogledne osnovne škole "Vladislav Ribnikar" i Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, dalo preporuku za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada i vannastavnih aktivnosti do kraja nastavne godine, za sve učenike Ogledne osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu - navodi se u saopštenju:

- Svakom detetu, koje se ne oseća spremno da pohađa nastavu i kome je neophodna podrška, ista je omogućena od strane stručnih lica. Nastava, kao i ostali vidovi podrške procesu učenja, održavaju se isključivo za decu čiji su roditelji izrazili želju za tim. Svaki roditelj ima mogućnost da, u bilo kom trenutku, promeni odluku u skladu sa trenutnim osećanjima svog deteta.

Vladislav Ribnikar, Sveće, dan posle
foto: Nenad Kostić

Ministarstvo prosvete priprema predlog posebnog modela upisa u srednju školu za učenike 8. razreda Ogledne osnovne škole "Vladislav Ribnikar" koji će se prvo predstaviti roditeljima.

Takođe, kako Kurir saznaje nakon ulaska prosvetne inspekcije u školu na Vračaru ne bi bilo iznenađenje da direktorka ove vaspitno-obrazovne ustanove bude smenjena. I sami roditelji učenika iz odeljenja VII/2 su u petak uputili dopis Ministarstvu prosvete u kojem su zahtevali hitnu suspenziju direktorke kao i utvrđivanje njene lične odgovornosti, kao i suspenziju školskog psihologa Lidije Maksić i pedagoga Jelene Vujičić, i to do okončanja istrage i utvrđivanje njihove lične odgovornosti za nastali tragični događaj.

Bojana Otović Pjanović

Predato više od 33.000 komada oružja

Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP Srbije rekla je za RTS da je do subote do 19 h predato 33.427 komada oružja od čega je 26.094 vatreno oružje, oko 6.333 su minsko-eksplozivna sredstva i više od 1.319.000 komada municije.

- Od oružja u legalnom posedu, najviše je bilo pištolja koji su dobrovoljno predati. Kada je reč o nelegalnom, predavano je čak i ono koje potiče iz Prvog i Drugog svetskog rata. Tu je bilo i primeraka oružja iz 1847. i 1907. godine, engleski revolveri, sistem za navođenje protivtenkovskih raketa, štapin na koji je prikačeno 4,6 kilograma eksploziva...

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je po službenoj dužnosti formiralo predmet u vezi sa događajem u OŠ "Vladimir Ribnikar" kako bi se utvrdilo da li se u radnjama majke dečaka (13) stiču elementi krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica:

VII/2 se vratio na nastavu

Počeli za časovima fizičkog i zdravstvenog

Učenici VII/2 danas su došli popodne na nastavu i to su insistirali u razgovoru sa kolegama terapeutima. U stalnom smo kontaktu sa njima, na dnevnom nivou, komuniciramo, osluškujemo. Insistirali su da počnu sa nastavom fizičkog i zdravstvenog vaspitanja. Sutra će krenuti sa nastavom fizičkog i nastavom geografije. Idemo postepeno, polako. u skladu sa potrebama i željama dece, rekla je juče Snežana Vuković iz Ministarstva prosvete r za RTS.

- Tužilaštvo je PU za grad Beograd uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja kojim je naloženo da se sasluša osumnjičena, da se obavi razgovor sa pedagogom i psihologom zaposlenim u OŠ "Vladimir Ribnikar", kao i da se preduzmu sve druge mere i radnje potrebne za potpuno utvrđivanje činjeničnog stanja.

PROSVETARI O MERAMA

Direktorka mora da se smeni, a đacima treba izaći u susret

Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija smatra da je direktorka trebala sama da podnese ostavku ili da bude suspendovana.

Ana Dimitrijević
foto: Kurir TV

- Postoji komandna odgovornost, ako je ministar Ružić podneo ostavku i to je bio častan čin, tako postoji odgovornost direktorke tokom čijeg mandata se ovo desilo i razumem zahtev roditelja i podržavam. Takođe, slažem se da se deci iz Ribnikara, naročito odeljenja sedmog razreda, treba izaći u susret i da treba čuti njihove zahteve. Ukoliko nisu spremna da dolaze u školu ni ne treba, do kraja godine ima još mesec dana. Sa njima treba raditi na poseban način. Jednostavno neka deca nisu spremna da ponovo uđu u tu zgradu, a po mišljenju mnogih ne bi ni trebalo.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže da direktorka treba da bude smenjena kao i da se na rukovodećim mestima postavi novi kadar.

Milorad Antić
foto: Kurir tv

- Ni roditelji ne znaju kako da se ponašaju u ovakvim situcaijama i zato treba da slušaju decu. Ako ta deca iz te smene kažu da nisu spremna da se vrate ni ne treba. Možda bi valjalo da se druže, da odu u prirodu na neki izlet sa psiholozima i nastavnicima. Treba da razgovaraju sa psihoterapeutima, trebamo im pomoći. Takođe i nastavnici su doživeli traumu i na njih treba obratiti pažnju.

Gradskom centru za socijalni rad naloženo je da izvrši dijagnostičku procenu funkcionisanja porodice dečaka i o tome dostavi izveštaj tužilaštvu, kao i da utvrdi da li se navedena porodica odranije nalazila u evidenciji tog organa.

naslovna 23.05.2023.
foto: Kurir

POKLON IZNENAĐENJA + STARS! DANAS uz dnevni primerak novina Kurir

Danas vas uz dnevne novine Kurir čeka POKLON IZNENAĐENJA. Možete izabrati: kašiku za pirinač, samolepljivu silikonsku kukicu, kašiku za sos, četku za pse, šrafciger, rajf, ljuštilicu, pepeljaru, štapiće za uši, osveživač prostora, otvarač za flaše, četkicu za premazivanje, rende, ašov, kašičicu, vadičep, držač za sapun, hvataljku za led, držač za kablove, mericu, sunđer, teflon traku i još mnogo toga.

Stars:

Otkrivamo sve što poznati žele da sakriju, vruće vesti i stare tajne, plus čekaju vas ekskluzivni intervjui i paparaco fotke!

poklon
foto: Kurir

Kurir.rs

Bonus video:

02:59

UČIMO IH MATEMATICI I RAČUNARIMA, ALI NE DOBROTI I DRUGIM VREDNOSTIMA Grbović: Deca uopšte nisu pod pritiskom, ali nemaju ideale

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track