"S RAČUNIMA NEMA ZEZANJA, TAKO MORA I SA ALIMENTACIJOM" Šta predviđa najava osnivanja alimentacionog fonda u Srbiji (VIDEO)
Foto: Kurir TV

kurir tv

"S RAČUNIMA NEMA ZEZANJA, TAKO MORA I SA ALIMENTACIJOM" Šta predviđa najava osnivanja alimentacionog fonda u Srbiji (VIDEO)

Društvo -

Šta je ono što nakon razvoda natera jednog od roditelja da ne plaća alimentaciju? Ako ste mislili da je odgovor da nemaju dovoljno novca, jer ko bi zakinuo novac svom detetu, onda ste se prevarili.

Mnogi roditelji lažiraju primanja, prijavljuju minimalac i nalaze druge izgovore kako bi iznos alimentacije bio što manji. I poražavajuće je što misle da se na taj način svete partneru zbog nekih neraščišćenih problema, ali u svim tim slučajevima na kraju trpi dete.

Prema istraživanju udruženja Centar za mame svaki drugi razvedeni roditelj u Srbiji ne plaća alimentaciju. Kazne su novčane i zatvorske i kada iznesemo pred vas sve ove podatke prosto je čudno kako se desi da će pre neko otići u zatvor nego dati novac za svoje dete.

Ali, nažalost, u Srbiji broj onih koji su zbog ovoga završili u zatvoru je zanemarljiv. Zbog čega roditelji izbegavaju ovu svoju obavezu i kako bi to moglo da se reši voditelji eisije Puls Srbije na Kurir TV Milica Marković i Miloš Anđelković pitali su Jovanu Ružičić iz udruženja Centar za mame.

- Skoro polovina roditelja ne plaća alimentaciju, mi smo istraživali da ekonomsko nasilje može da se nastavi posle braka. Od roditelja koji plaćaju alimentaciju, gotovo pola to ne čini redovno. Zakon je dosta dobro regulisao kako da dođe do naplate, ali kad je konkretan korak u pitanju, tu nastaje problem. Sud, odnosno Centar za socijalni rad vam dodeljuju pravo na alimentaciju. Nakon toga, ako bivši partner ne plaća, morate lično da ga tužite. Tu se čeka određeno vreme, izlazi se na teren, proverava se koja je imovina na njegovo ime. Posle toga dobijete odluku suda da izvršite naplatu. Roditelji su vrlo kreativni kako da sakriju imovinu i nama je problem ta naplata - kaže Ružičić.

02:09

S RAČUNIMA NEMA ZEZANJA, TAKO MORA I SA ALIMENTACIJOM Šta predviđa najava osnivanja alimentacionog fonda u Srbiji

Dodaje i da su roditelji svesni da neće trpeti zakonske posledice ako izbegavaju plaćanje alimentacije.

- Jedan u nizu primera kod nas gde su zakoni dobri, ali posledica kršenja zakona su minimalne. To se dešava na puno različitih načina, ali tačno je da su roditelji svesni gotovo nikakvih posledica - dodaje sagovornica Kurir TV.

U planu je i jedna novina na ovom polju, a to je alimentacioni fond iz koga bi primaoci alimentacije mogli da se naplate.

- Nadamo se toj novini, ali o tome se priča decenijama. To bi značilo da država na sebe preuzme odgovornost naplate jer za razliku od samohranih roditelja ima mehanizme. S tim se ne zezamo, kao kad su u pitanju računi. FOnd bi funkcionisao tako da ako alimentacija nije plaćena dva ili tri meseca, roditelj bi mogao da se prijavi i dobije iz fonda alimentaciju, a posle toga bi država radila naplatu. Kad bi roditelji znali da postoje posledice, brojke bi bilo mnogo manje. Uspostavljanje ovog fonda koji postoji i u zemljama regiona, bio bi dobro rešenje za ostvarivanje prava - zaključila je Jamina Ružičić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track