BIVŠA DIREKTORKA "LAZE LAZAREVIĆA": Razrešenje legitiman čin, odgovorno poslovanje omogućilo bolje uslove za pacijente i zaposlene
Foto: Privatna Arhiva

BIVŠA DIREKTORKA "LAZE LAZAREVIĆA": Razrešenje legitiman čin, odgovorno poslovanje omogućilo bolje uslove za pacijente i zaposlene

Društvo -

Smenjena direktora Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" u Beogradu dr Ivana Stašević Karličić oglasila se danas povodom razrešenja sa te funkcije.

U saopštenju navodi da je na toj funkciji bila od 2017. godine.

- Razrešenje direktora koje je donela Vlada Republike Srbije je legitiman i institucionalan čin. Za nepunih šest godina koliko sam obavljala ovu funkciju Klinika je postala prva akreditovana psihijatrijska ustanova na teritoriji Republike Srbije. Klinika koja je zatečena u blokadi računa u dugovanjima prema dobavljačima i neizmirenim obavezama postala je likvidna ustanova - sve obaveze se izmiruju na vreme i na današnji dan Klinika ne samo da je bez dugovanja, već ima i sopstvena sredstva. Ovakvo odgovorno poslovanje je omogućilo ne samo bolje uslove lečenja i zbrinjavanja pacijenata, već i boljih uslova rada zaposlenih. Navedeno je potvrđeno u preko 30 inspekcijskih nadzora nadležnog ministarstva u poslednjih meseci - navodi doktorka u saopštenju i dalje dodaje:

- Klinika je 2019. godine pokrenula prvu Nacionalnu liniju za prevenciju samoubistva, koja zajedno sa celokupnim javno-zdravstevnim aktivnostima na prevenciji i zaštiti mentalnog zdravlja ima i vrlo jasne pokazatelje - stopa suicida na teritoriji Republike Srbije smanjena je za 12 odsto. Otvoren je prvi Centar za mentalno zdravlje na teritoriji grada Beograda 2018.godine, gde je bez uputa i knjižice profesionalnu, stručnu pomoć dobilo desetine hiljada naših građana.

Posebno je istakla da je tokom pandemije korona virusa, "Klinika besprekorno radila 24/7, uputila preko stotinu zdravstvenih radnika u druge ustanove, organizovala liniju za pružanje psihosocijalne pomoći u uslovima pandemije i sa uspehom zbrinjavala sve psihijatrijske pacijente koji su oboleli od korone sa teritorije čitave Srbije".

- Zbog izuzetne organizacije posla i zaštite života i zdravlja pacijenata, zaposlenih, kao i celokupnog stanovništva Klinika je prepoznata kao vodeća ustanova u kreiranju strategije za zaštitu mentalnog zdravlja u kriznim situacijama. Želim da obavestimo javnost da je u proteklih meseci vođena intenzivna plaćena medijska kampanja koja promoviše lično i institucionalno nasilje sa ciljem urušavanja mog ugleda, ugleda Klinike i njenih zaposlenih, što je zapravo nasilni odgovor kriminalne manjine na sprovedene antikoruptivne mere, odgovorno poslovanje i stručne standarde - navela je u saopštenju bivša direktorka.

Ona je od 2002. godine zaposlena u Klinici za psihijatrijske bolesti Dr "Laza Lazarević", a na mestu v.d. direktora je od 2017. godine.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track