DA LI ĆE I CELO LETO BITI KIŠOVITO? Hidrolog otkrio u koje delove Srbije STIŽU BUJICE: Za vikend neka se PRIPREME ZA TALAS
Dejan Vladiković o poplavama u Srbiji, Foto: Kurir Televizija

vreme

DA LI ĆE I CELO LETO BITI KIŠOVITO? Hidrolog otkrio u koje delove Srbije STIŽU BUJICE: Za vikend neka se PRIPREME ZA TALAS

Društvo -

Dejan Vladiković, hidrometeorolog gostovao je u emisiji "Puls Srbije" i razgovarao sa voditeljima o trenutnom stanju na rekama i o mogućim novim poplavama.

On ukazuje da bi trebalo da postoji stroža uređenost vodotoka u Srbiji..

- Lokalne samouprave moraju mnogo više pažnje da povedu. Maj i juni su izrazito nestabilni meseci. Mora da se povede mnogo više računa da se to čisti. Postoji hiljadu razloga, manjak sredstava, lošija komunikacija interno, ima mnogo propusta i trebalo bi da se više ide na neku vrstu sankcionisanja. MOžda oštrije kazna da se ljudi probude - smatra Vladiković.

Dejan Vladiković, ž
foto: Kurir tv

Postoji velika opasnost od bujičnih vodotoka.

- Sava je visoka, a Dunav se spušta. Imali smo uslova za velike poplave i ovde zbog jakih padavina u centralnoj Evropi. Samo dobra koordinacija može ublažiti sve posledice - kaže Vladiković.

Prokomentarisao je koliko su dešavanja u Srbiji slični u ostalim zemljama Evrope.

- Ovo sad je vezano samo za visok vodostaj Save. Ono što su imali u Hrvatskoj i BiH, to su ogromna razaranja, mi smo dobro prošli. Ovo kod nas je domaći proizvod - rekao je.

Što se tiče reke Save, naglasio je da će ona ostati visoka, kao i reka Drina.

- Nove padavine na području BiH, stići će rekom Savom i Drinom kod nas. Velike padavine se očekuju iz delova centralne Evrope, a to će značajno uticati na poraste vodostaja. Za sledećih nedelju dana može biti porast vodostaja Mlava, Pek, Timok... Prošlog ponedeljka je bio skup republičkog štaba i svi iz lokalne samouprave imaju jasnu naredbu da budu u pripravnosti. Svi moraju da dežuraju posebno zapad - jugozapad Srbije, i da se centar, istok - jugoistok pripremi za novi talas, posebno sledećeg vikenda - upozorio je Vladiković.

02:15

Kakvo nas vreme očekuje u junu i hoćemo li dočekati pravo leto?

Poplave možemo očekivati tokom čitavog juna.

- Da ne bude iznenađenje čitav jun će proteći u kišama. A tek početkom jula kreće stabilizacija, da bi od 15. jula bila konačna stabilizacija i fino, stabilno letnje vreme - kaže Vladiković.

On ponovo apeluje na ljude da ne bacaju belu tehniku i otpade u reke, da bi reka imala prostora da "diše".

- Čim sunce ogreje svi zaborave da tu nije završen posao. Iskoristiti to vreme na edukaciji stanovništva. Pojačati mere kažnjavanja. Bela tehnika, školjke starih automobila, pa i nelegalnu gradnju, to je rečno korito reka mora da ima prostora da diše. Imate sada da mnoge privatne kuće su uz reke gde ne smeju da budu. Jaka inspekcijska kontrola. Mere daju učinka - smatra Vladiković.

Ocenio je stanje po pitanju osvešćenosti naroda u Srbiji kada je reč o ekološkoj svesti i čuvanju reka.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track