UPOZNAJTE "LEPI IZMIR": Biser Egeja satkan od drevne istorije i moderne elegancije! Ovde se krije i jedno od 7 svetskih čuda!
Foto: Kurir

PARIZ ISTOKA

UPOZNAJTE "LEPI IZMIR": Biser Egeja satkan od drevne istorije i moderne elegancije! Ovde se krije i jedno od 7 svetskih čuda!

Društvo -

Turska je poslednjih godina jedna od omiljenih turističkih destinacija građana Srbije, koji se uglavnom opredeljuju za letovanje u Egejskoj regiji ove živopisne zemlje. Ukoliko planirate da posetite ovu regiju, velika greška bi bila da ne obiđete Izmir - mesto gde se Anadolsko poluostrvo proteže u Egejsko more! Za posetu ovom gradu morate odvojiti dan ili dva, vredi videti bogato kulturno-istorijsko znamenje, šopingovati, ali i šetati uz more, probati ulične specijalitete i još mnogo toga.

Dobra vest je i da „Er Srbija“ leti dva puta nedeljno do Izmira, svake srede i subote. Reporter Kurira se nedavno uverio u to da je Izmir, nekadašnja Smirna, koja je često nazivana i „Pariz Istoka“, destinacija koja apsolutno opravdava ovaj laskavi nadimak. Treća metropola po veličini, s drugom najvećom lukom u zemlji, važi za jedan od najstarijih gradova i po mnogo čemu je specifičan. Poznat kao „lepi Izmir“, grad okružuje veliki zaliv, koji krase jahte, brodovi i trajekti, palme zaklanjaju njegove ulice, kuće su elegantne, a ulice i trgovi čisti. Obala grada prepuna je restorana i lokala koji nude savršene riblje specijalitete i morske plodove, ali i tradicionalnu tursku kuhinju, koja posebno veseli gurmane.

Izmir
foto: Kurir

Nadaleko čuveno šetalište Alsandžak kordon jedan je od simbola Izmira, gde se meštani i turisti susreću s morem, posmatraju zalazak sunca, leže na travi i opuštaju se.

U centru je i istorijski bazar Kemeralti, gde sve vrvi od šarenila trgovačkih ponuda. Tu su prodavnice keramičkih, drvenih i staklenih suvenira, lokalnih rukotvorina, srebrnog nakita, antikviteta... Ima i butika i tezgi gde možete pazariti venčanice, svečane haljine, muška odela, kvalitetan džins po nešto povoljnijim cenama. A kad se umore od razgledanja i kupovine, posetioci mogu popiti pravu tursku kafu, koju služe na poseban način u tradicionalnom turskom lokalu.

Izmir
foto: Kurir

Kuća Bogorodice

Vernici poruke kače na zid

Prilikom obilaska Efesa obavezno treba posetiti i kuću Bogorodice, u kojoj je, prema predanju, Devica Marija provela svoje poslednje godine. Kuća Device Marije može se posetiti zajedno sa svetim izvorom u blizini i istorijskim zidom želje. Duž zida kamene kuće proteže se i jedna crvena linija, koja navodno odvaja sačuvane ostatke od dela koji je rekonstruisan. Kuća se sastoji iz dva dela. U ovom delu nalazi se i kameni zid, na kom brojni vernici kače poruke ispisane na ceduljicama.

U srcu Izmira nalazi se kula sa satom Konak i Trg Konak, koji je najprometniji deo okruga i Izmira. Konak na turskom znači „vila“, a trg je nazvan po Vali Konagi. Toranj sa satom u Izmiru, simbol grada, krasi Trg Konak. Sagrađen je 1901. u čast proslave 25-godišnjice stupanja na presto otomanskog sultana Abdulhamida. Visok je 25 metara i ima četiri nivoa i osmougaoni plan.

Izmir
foto: Kurir

Širindže

Najpoznatije selo

Posetili smo i Kušadasi, koji je jedno od omiljenih odmarališta Srba u Turskoj, a na oko 20 kilometara odatle je jedno od najpoznatijih turskih sela Širindže, koje se prevodi kao „slatka“, što mu i pristaje, a puno je uzbrdica i nizbrdica. Tu možete probati izvrsna domaća vina, i to uz pogled na arhitekturu iz 19. veka i kamene vile. Na tezgama lokalnih prodavaca mogu se pazariti sapuni i rukotvorine lokalnih žena. Na vrhu sela nalazi se objekat koji je nekada bio crkva.

Na 90 km zapadno od Izmira nalazi se letovalište Češme, gde su smeštene najlepše plaže ove regije. Pesak, vetrić, čisto more, brojni izvori termalne vode teško koga tamo ostavljaju ravnodušnim.

A na sat vožnje od Izmira i na oko 10 kilometara do grada Češme smešteno je mondensko mesto Alačati. Na ovoj otmenoj destinaciji, šetajući uskim ulicama, videćete i mnoštvo dobro očuvanih kamenih kuća, šarmantne butik-hotele, restorane, kafiće. Ovo mesto postalo je jedno od najpopularnijih letovališta poslednjih nekoliko godina zbog netaknutih plaža, ali i mnogih kulinarskih manifestacija, među kojima je najznačajniji festival Alačati herb u aprilu, gde se mogu pronaći raznorazni začini i bilje po veoma povoljnim cenama.

Izmir
foto: Kurir

Savet oleologa

Kako degustirati maslinovo ulje

Tokom posete Muzeju maslinovog ulja Kostem u selu Nohutalan kraj Urle ugostio nas je oleolog Pelin Omoroglu, s kojim smo isprobali različite vrste maslinovog ulja. Domaćin nam je objasnio da je maslinovo ulje najbolje degustirati iz plave staklene čaše, zato što se tako ne može videti njegova boja.

Degustacija maslinovog ulja
Degustacija maslinovog uljafoto: Kurir

Najpre uzmite čašu u ruku i vrtite je, tako ćete da je malo zgrejete. Kad sklonite poklopac, prvo pomirištite - kaže Pelin i dodaje da ulje ne treba odmah progutati. Vrste koje smo mi probali mirisale su na pokošenu travu, ali pomalo i na paradajz, dok im je ukus prilično čudan i gorak, a poslednje ulje je bilo čak i ljuto, toliko da su nam zasuzile oči.

Pelin se dugi niz godina bavi proizvodnjom organskog maslinovog ulja, ali je i degustator, dok je prelepi muzej u kome nas je ugostio uređen kao starinska kuća sa obiljem stilskog nameštaja.

Topla preporuka je poseta mestu Urla, koje važi za prestonicu maslina te je zato česta destinacija za gurmane (specijaliteti su jela od pečenog bilja i artičoka, kao i lokalna vina), ali i one koji vole lepe plaže i termalne izvore. Mnoge poznate ličnosti iz Turske imaju vikendice u ovom gradu, a među njima i predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Efes
Efesfoto: Kurir

Na 70 kilometara južno od Izmira nalazi se antički grad Efes, jedan od najpoznatijih drevnih lokaliteta u svetu, koji godišnje poseti više od dva miliona turista. Ljubitelj istorije naročito će uživati na ovom izletu. Šetnjom kroz mermerom popločane ulice mogu se videti ostaci znamenitih građevina, poput Arkadije, koja povezuje nekadašnje pristanište i veliki amfiteatar, Celzijusovu biblioteku, ruine rezidencija rimskih bogataša sa očuvanim mozaičnim podovima i zidnim freskama koje opisuju život stanovnika Efes, javni toalet, Hadrijanov hram, Herkulovu kapiju, ali i pozorište, koje je moglo da primi 30.000 posetilaca. Takođe, treba posetiti i Artemidin hram, odnosno njegove ostatke, koji se smatraju jednim od sedam svetskih čuda.

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

04:37

ZBOG 30 EVRA MANJE ZA LETOVANJE U GRČKOJ POSTAJU ŽRTVE PREVARANATA! Vlasnik agencije: Ovako ćete prepoznati da NEŠTO NIJE U REDU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track