KO SE SPREMA ZA PUT U GRČKU OVO OBAVEZNO MORA DA ZNA: Vozači u kolima moraju da imaju OVO da ne bi platili DEBELU KAZNU!
Foto: Shutterstock

pažnja

KO SE SPREMA ZA PUT U GRČKU OVO OBAVEZNO MORA DA ZNA: Vozači u kolima moraju da imaju OVO da ne bi platili DEBELU KAZNU!

Društvo -

Grčka je godinama unazad jedna od omiljenih zemalja za letovanje naših građana, a sa početkom sezone već su se stvorile velike gužve na graničnim prelazima.

Ono što je bitno za sve turiste da znaju koji putuju kolima do Grčke je da im je osim standardne opreme za prvu pomoć u kolima za vožnju po Srbiji, pre puta za Grčku neophodno je nabaviti i protivpožarni aparat.

Grčka, grčka policija
foto: Shutterstock, Ilustracija

Na sajtu grckainfo.com, Grčka propisuje protivpožarni aparat tip S2 kao deo obavezne opreme u vozilima svih kategorija. Broj 2 je oznaka da aparat u sebi sadrži dva kilograma praha za gašenje. Aparat ne sme biti korišćen, čak ni delimično.

Važno!

Vozač koji u automobilu nema aparat za gašenje požara platiće kaznu od 80 evra i to važi i za grčke građane i za turiste. Mnogi, međutim, koriste situaciju u kojoj im niko nikada ovo nije tražio, pa ni ne kupuju. Cena aparata je oko 2.500 dinara.

Gde se prodaje PP aparat

PP aparati se prodaju na benzinskim pumpama i prodavnicama auto delova.

Isto pravilo važi i za putovanje kolima preko Severne Makedonije i Bugarske.

Kako kažu iskustva, pojedini su kroz Grčku vozili bez problema čak i sa manjim aparatima tipa S1, koji se mogu pazariti i za manje od 1.000 dinara.

Kurir.rs

Bonus video:

04:13

NOVA HIT DESTINACIJA ZA LETOVANJE! Hoteli su renovirani, a ponude izuzetno povoljne! Najbolji aranžmani DO KRAJA JUNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track