EVO KAKO SE PRAVILNO ČESTITA KURBAN BAJRAM KOJI POČINJE 28. JUNA: Ovako će vam odgovoriti osoba koja je prihvatila vašu čestitku!
Foto: Profimedia

praznik

EVO KAKO SE PRAVILNO ČESTITA KURBAN BAJRAM KOJI POČINJE 28. JUNA: Ovako će vam odgovoriti osoba koja je prihvatila vašu čestitku!

Društvo -

Kurban bajram ili Hadži bajram je islamski praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski praznik. On dolazi dva meseca i deset dana nakon ramazana, a obeležava se sutra 28. juna.

Vernici islamske veroispovesti slave Kurban-bajram od srede do subote 1. jula.

Ovaj praznik čestita se rečenicom "Bajram šerif mubarek olsun", što u prevodu znači neka bude čestit i blagosloven Bajram.

Ako je osoba kojoj čestitate Bajram prihvatila vašu čestitku odgovori će vam sa rečima Allah Razi olsun, u prijevodu to ima značenje Neka Allah bude zadovoljan tobom.

Pored Ramazanskog bajrama to je najveći praznik u islamu. Karakterističan je po žrtvovanju kurbana, najčešće ovna ili ovce, deljenje mesa siromašnima, prijateljima i komšijama, kao i odlazak na Hadž u Meku.

Tokom Bajrama se posebno vodi računa o prijateljskim i porodičnim vezama.

Žene uglavnom ostaju u kućama, vodeći računa da trpeza bude spremljena na poseban način, a domaćice kažu da je trpeza za vreme ovog velikog praznika ukusnija nego inače.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track