KURIR SAZNAJE: Evo gde će i kada biti sahranjen deda Đorđe, čuvar Zejtinlika! Dačić: Ispunićemo mu poslednju želju!
Foto: Privatna arhiva

preminuo u 96. godini

KURIR SAZNAJE: Evo gde će i kada biti sahranjen deda Đorđe, čuvar Zejtinlika! Dačić: Ispunićemo mu poslednju želju!

Društvo -

Srbija će ispuniti poslednju želju najpoznatijeg čuvara Zejtinlika deda Đorđa da bude sahranjen upravo na tom srpskom groblju u Solunu, pored oca, dede i naših vojnika, saznaje Kurir.

Đorđe Mihailović, čuvar srpskog groblja "Zejtinlink" u Solunu, biće sahranjen u četvrtak i najverovatnije na dedinoj i očevoj parceli na Zejtilniku.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, rekao je za Kurir da je deda Đorđe biti sahranjen u četvrtak.

Ivica Dačić
foto: Kurir Televizija

- Najverovatnije će počivati na dedinoj i očevoj parceli - kratko je rekao Dačić.

Podsetimo, Đorđe Mihailović preminuo je juče u 96. godini, a tužnu vest saopštio je ministar spoljnjih poslova Srbije.

- Još jedna tužna vest danas - u 17:30 časova, u 96. godini umro je čika Đorđe Mihailović, čuvar "Zejtinlika", srpskog groblja u Solunu. Bio je treća generacija čuvara srpske istorije i grobova srpskih junaka. Životna želja mu je bila da dobije srpski pasoš i ta želja mu je ispunjena. Iskreno saučešće porodici i svim prijateljima. Neka mu je večna slava - napisao je Dačić na Instagramu.

Đorđe Mihailović
foto: Privatna arhiva

Đorđe je rođen 1. maja 1928. Bio je treća muška glava ove srpske porodice iz Crne Gore koja više od 100 godina zadužuje Srbiju i Srbe.

AMANET

Želim da budem sahranjen pored njih, među našim vojnicima

- Ovde na groblju, pored naših vojnika, kraj kojih smo svi godine proveli, sahranjeni su mi i deda i otac. Sad samo jednu želju imam - da budem sahranjen tu, pored njih, među našim vojnicima. I obavezno da me sahrane u našoj, srpskoj uniformi, u kojoj sam ceo život proveo. Nadam se da će mi Srbija tu želju ispuniti, to joj ostavljam u amanet - rekao je Đorđe Mihailović u intervjuu za Kurir 1. maja kada smo mu čestitali rođendan.

- Istorija porodice Mihailović počinje sa mojim dedom, koji po završetku rata ostaje ovde, u Solunu. Deda Savo bio je prvi čuvar Zejtinlika, pa zatim moj otac i onda ja. Ceo život sam proveo na groblju - rekao je deka Đorđe pre dva meseca za Kurir.

Od 1961, po smrti oca, i sam je postao čuvar groblja.

- Dolazili su vojnici - veterani rata da zapale sveće svojim stradalim drugovima, braći, kumovima... Kasnije, kako su godine prolazile, a oni poumirali, počeli su da dolaze njihovi potomci - prisećao se deka Đorđe.

Đorđe Mihailović
foto: Instagram/milosvucevic_odbrana

Žalio je što Mihailovići više neće "pored junaka 'oditi". Sina, kako je govorio, bog mu ne dade. Ćerka je tu, ali za posao čuvara, rekao je, treba muška snaga.

Tako se danas završila jedna era, jer nema više Mihailovića koji bi mogli da na "Zejtinliku" naslede deka Đorđa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track