POZNATI HRVATSKI NOVINAR DOMAGOJ MARGETIĆ PRIMIO PRAVOSLAVLJE: U belom se krstio u svetinji Tavna, pa uzeo ovo kršteno ime
Foto: Printscreeen TV BN

nemanjićka svetinja pod brdima Majevice

POZNATI HRVATSKI NOVINAR DOMAGOJ MARGETIĆ PRIMIO PRAVOSLAVLJE: U belom se krstio u svetinji Tavna, pa uzeo ovo kršteno ime

Društvo -

Dođe trenutak kada želite da se saživite sa verom, kaže Domagoj, koji odsad nosi i kršteno ime Stefan

Poznati novinar i pisac Domagoj Margetić, Jevrejin po nacionalnosti, Svetom tajnom krštenja u manastiru Tavna kod Bijeljine primio je pravoslavnu veru a za kršteno uzeo je ime Stefan.

Dođe period života kada vam je potrebno nešto više, nešto dublje od svega što vas okužuje i što je vaša svakodnevica. Dođe trenutak kada želite da se saživite sa verom, priča Domagoj, koji od sada nosi i kršteno ime Stefan.

"Morate imati duhovni odmak od svakodnevnog, od banalnog. To je upravo to. Morate da mislite o veri. Ja nisam bio vernik, nisam bio kršten, nisam bio ni u jednoj veroispovesti, ali sam odrastao s pravoslavnim vernicima. Ta duhovnost pravoslavna mi je bila najtoplija, najduhovnija, najbliža, najintimnija. Intimno najbliža. Zato sam se odlučio krstiti”, rekao je Margetić za BNTV.

Domagoj je detinstvo proveo u Bijeljini, Semberiji i na obroncima Majevice, pa je mesto krštenja, kako kaže, logičan izbor.

“Hteo sam da se krstim u bijeljinskom kraju, jer sam odavde, jer su moji odavde. Kada sam mom prijatelju Cviki Petroviću rekao da želim da se krstim, on je rekao da nema boljeg mesta nego što je manastir Tavna. Takođe, Tavna ima životnu priču stradnanja i obnavljanja, kao i ja. Prkosila je.”

- Svaki čovek koji odluči da prigrli pravoslavlje i postane deo vere dobrodošao je, kaže sveštenik Lazar Kršić, duhovnik nemanjićke svetinje pod brdima Majevice.

“To je bila njegova lična odluka da dođe u ovu svetinju i danas obavi Svetu tajnu krštenja, odnosno da danas kao što je nekada Savle, Jevrejin, postao apostol Pavle, on od Domagoja postane Stefan. Milim da će on opravdati ono što je danas ovde uradio. Da će biti hrišćanin, pravoslavac, čovek. Što se mene lično tiče neke teme koje on radi i obrađuje zaslužuje svaku pažnju i svaku pohvalu, a njegov rad je izuzetno veliki i neizmeran”, rekao je duhovnik manastira Tavna Lazar Kršić.

Otac Lazar ističe da je manastir Tavna bio i ostao utočište, ali i prvi korak pravoslavlja mnogih ljudi iz raznih delova sveta, raznih vera i nacija.

Kurir.rs/BNTV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja