MNOGI SRBI NE ZNAJU ŠTA ZNAČI OVAJ ZNAK, A ZBOG NJEGA GRCI NAPLAĆUJU KAZNU 40 EVRA! Može vam presesti odmor, EVO I ZAŠTO
Ono što važi u Srbiji ne mora da znači da važi i u Grčkoj, Foto: Shutterstock

Vodite računa

MNOGI SRBI NE ZNAJU ŠTA ZNAČI OVAJ ZNAK, A ZBOG NJEGA GRCI NAPLAĆUJU KAZNU 40 EVRA! Može vam presesti odmor, EVO I ZAŠTO

Društvo -

Znakovi pored puta vam ukazuju na pravila koja je potrebno poštovati kako biste što sigurnije stigli na odredište, ali u saobraćaju nije baš sve tako jednostavno pa ono što važi u Srbiji ne mora da isto znači, recimo, u Grčkoj!

I ne samo to, zbog pogrešnog tumačenja ili nepoznavanja onoga što određeni znak predstavlja može vam zagorčati letovanje, jer će vam grčki policajci skinuti tablice i naplati kaznu!

Vodite računa gde parkirate da vam odmor ne presedne
Vodite računa gde parkirate da vam odmor ne presednefoto: Shutterstock

Tako ćete neretko naići na saobraćajni znak u naseljenim mestima sa precrtanom jednom ili dve uspravne linije.

Ako biste se vodili našim pravilima to bi se protumačilo da je u pitanju naizmenično parkiranje, tako što prekrižena jedna crta znači zabranu parkiranja u neparne dane, a prekrižene dve crte zabranu parkiranja u parne dane.

Takvo razmišljanje vas može lako da navede da tako postupite i eto problema!

Kazna je 40 evra, ne bi trebalo da vam skidaju tablice zbog ovog prekršaja, kao što je to sa ostalim slučajevima nepropisnog parkiranja, kada je kazna 80 evra, ali policajac ponekad može pronaći razlog da to ipak učini. I eto dodatnih peripetija.

Ovi znakovi zbunjuju srpske vozače
Ovi znakovi zbunjuju srpske vozačefoto: Shutterstock

A šta je zapravo značenje?

Precrtana jedna debela crta - zabrana parkiranja u neparnim mesecima, odnosno u januaru, martu, maju, julu, septembru i novembru, dok presrtane dve crte zabranjuju parkiranje u parnim mesecima.

Inače, ti znakovi su postavljeni na suprotnim stranama jedne iste ulice. I to sve da niko ne bi bio na velikoj šteti od stanara i trgovaca, da im kola ne bi zatvarala ulaze, izloge, bašte lokala... Jedan mesec jednima, drugi mesec drugima.

Zato oprez kada ste u Grčkoj.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track