OPASNE POSLEDICE ODLAGANJA CIKLUSA ZBOG MORA! Ginekolog: Kad žena stavi tampon i ode na kupanje RIZIKUJE OVE KOMPLIKACIJE!
Foto: Shutterstock, Ilustracija

nemojte to raditi

OPASNE POSLEDICE ODLAGANJA CIKLUSA ZBOG MORA! Ginekolog: Kad žena stavi tampon i ode na kupanje RIZIKUJE OVE KOMPLIKACIJE!

Društvo -

Tinejdžerke, devojke i žene masovno koriste tampone, kao i tablete za odlaganje ciklusa kako im se mesečni ciklus ne bi poklopio s godišnjim odmorom koji žele da provedu na bazenu, jezeru i moru ili pak sa nekom važnom proslavom. I to sve više na svoju ruku i bez ikakvih konsultacija s lekarima.

Može biti uzrok steriliteta

- Nijedan ginekolog neće preporučiti odlaganje ciklusa uzimanjem tableta jer svako unošenje hormona u organizam može da dovede do posledica, odnosno može da izazove iregularnost ciklusa u narednim mesecima, nelagodnost organizma, pa čak i policističnost jajnika. Posledice nisu opasne po život, ali ipak ih treba imati na umu - kaže za Kurir dr Borislav Antonijević, specijalista ginekologije i akušerstva, dodajući:

- Te tablete koje devojke uzimaju su na hormonskoj bazi, one produžavaju srednju fazu ciklusa i dolazi do zarobljavanja endometrijuma.

Ginekolog naglašava i da mlade devojke i žene treba da prestanu da bombarduju organizam hormonima, naročito u letnjim mesecima i na visokim temperaturama.

- Uzimanje tableta na svoju ruku takođe nikako nije dobro. Za sve se treba konsultovati sa izabranim lekarom, u protivnom će biti posledica. Treba da znaju šta uzimaju, koliko dugo, koju količinu hormona. Nijedan organizam nije isti, s godinama nije isti nivo hormona, što je takođe bitno, i zato devojka ne može ni da zna šta sve može da izazove unos tableta.

Borislav Antonijević, Slobodan Maričić
foto: Kurir tv

Dr Antonijević podseća i da tokom letnjih meseci devojke znatno više koriste tampone.

- Ginekolozi nikako ne preporučuju upotrebu tampona, kojima se sprečava odliv menstrualne krvi. Kada žena stavi tampon, a ne suzdrži se od fizičkih aktivnosti, u letnjim mesecima ode na kupanje, plivanje, trčanje, rizikuje da menstrualna krv kroz otvore jajovoda uđe u trbušnu duplju. Ne zaboravimo da se u toj krvi nalazi i endometrijum, koji je agresivan, pa kada se zalepi za tkiva abdomena, može doći do endometrioze, oboljenja koje opet može ostaviti opasne posledice po organizam, a može biti i uzrok steriliteta - objašnjava dr Antonijević, ponavljajući da se u vreme ciklusa treba suzdržavati od fizičkih aktivnosti.

Višak progesterona

Lekari kažu da tablete za odlaganje menstrualnog ciklusa sadrže sintetski oblik ženskog hormona progesterona. Njegov višak u organizmu dovodi do odlaganja ovulacije i samim tim do odlaganja pojave ciklusa.

Tablete se uzimaju najmanje tri dana pre očekivane menstruacije, dva puta na dan, i koriste se onoliko dana koliko želite da odložite menstruaciju, ali ne duže od dve nedelje. Menstruacija će doći u roku od nekoliko dana od prestanka uzimanja tablete.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track