UBISTVO IZ SAMILOSTI U SRBIJI: Ko podržava eutanaziju, a ko se oštro protivi! Evo gde u Evropi vrše čak i nad malom decom (ANKETA)
U Srbiji jedni podržavaju, drugi se oštro protive eutanaziji, Foto: Shutterstock

još na nivou predloga

UBISTVO IZ SAMILOSTI U SRBIJI: Ko podržava eutanaziju, a ko se oštro protivi! Evo gde u Evropi vrše čak i nad malom decom (ANKETA)

Društvo -

Eutanazija je izazivanje smrti osobe na što bezbolniji način, a sve zarad toga da joj se, što se u narodu kaže, prekrate muke usled bolesti i nepodnošljivih bolova i patnje.

To je jedna od najkontroveznijih pravnih tema, u većini zemalja je zabranjena i predstavlja krivčno delo, baš kao i u srpskom zakonodavstvu i podvodi se pod privilegovano ubistvo.

Eutanazija je jedna od najkontroverznijih tema
Eutanazija je jedna od najkontroverznijih temafoto: Shutterstock

Protivnici eutanazije ističu obavezu lekara da se bori za spasavanje života pacijenta, a ne njegov prekid. Uz to naglašavaju i mogućnosti da se pronađe lek protiv svake bolesti. Sa druge strane, pristalice eutanazije pozivaju na slobodnu volju pacijenta i potrebu prekida nepotrebnih patnji onoga ko je na samrti.

Eutanazija je dozvoljena u Holandiji, Belgiji, Španiji, Luksemburgu, Kanadi, Kolumbiji, australijskoj državi Viktoriji i na Novom Zelandu, dok je u Švajcarskoj moguće samoubistvo uz pomoć.

03:05

UBISTVO ILI ČIN SAMILOSTI? U Srbiji podeljena mišljenja po pitanju legalizacije eutanazije! Stručnjaci iznose KLJUČNE PROBLEME

Portugalski parlament je u maju 2018. godine odbio predlog da eutanazija bude legalna, ali već u maju ove godine izglasao je zakon kojim se dozvoljava eutanazija uz medicinsku pomoć u određenim i ograničenim okolnostima, odnosno zdravstvenim radnicima je dozvoljeno da pomognu da umru oni koji su u ekstremnoj patnji zbog neizlečive bolesti ili teške povrede.

Italijanski vrhovni sud doneo je presudu 2019. godine da eutanazija nije krivično delo ukoliko osoba želi da okonča život zbog neizdržive patnje.

Holandija je proširila zakon o eutanaziji tako da će deca uzrasta od jedne do 12 godina moći da budu eutanazirana uz saglasnost roditelja i potvrdu lekara da je njihova patnja nepodnošljiva, a da se kraj ne nazire. Procenjuje se da će tako preminuti petoro do desetoro dece godišnje.

Ubistvo iz samilosti u Srbiji je još na nivou predloga
Ubistvo iz samilosti u Srbiji je još na nivou predlogafoto: felipe caparros cruz / Alamy / Alamy / Profimedia

Ubistvo iz milosrđa u Srbiji je još na nivou predloga i navedeno je u prednacrtu Građanskog zakonika.

Pre nekoliko godina članovi Lekarske komore i Srpskog lekarskog društva u zajedničkom saopštenju su naveli da je eutanaziju neetična i da odredbe o ovom pitanju treba da budu izbrisane iz nacrta Građanskog zakonika zbog Kodeksa profesionalne etike i odredbi Hipokratove zakletve u kojoj piše: "Neću dati nikakav smrtonosan lek nikome ko ga traži, niti ću tako nešto predlagati".

Inače, i Srpska pravoslavna crkva je izričito protiv eutanazije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track