ZNATE LI DA IZRAČUNATE KOLIKO JE UDALJENA MUNJA? 5 NEPROCENJIVIH saveta dr Kočovića ukoliko se nađete u MOĆNOJ OLUJI (VIDEO)
Petar Kočović, Foto: Kurir TV, Shutterstock

kurir tv

ZNATE LI DA IZRAČUNATE KOLIKO JE UDALJENA MUNJA? 5 NEPROCENJIVIH saveta dr Kočovića ukoliko se nađete u MOĆNOJ OLUJI (VIDEO)

Društvo -

Profesor doktor Petar Kočović podelio je korisne smernice kako građani mogu zaštititi sebe i svoje domove od opasnih vremenskih nepogoda, reporterki Kuira Emiliji Gojković.

Emilija
foto: Kurir tv

Dok se nevreme ne može sprečiti, informacija je ključna kada je u pitanju lična bezbednost i zaštita imovine.

Emilija
foto: Kurir tv

U ekskluzivnom jutarnjem intervjuu, stručnjak za klimatologiju, profesor doktor Petar Kočović, otkriva korisne savete kako građani mogu zaštiti sebe i svoje domove od munja i gromova.

Kao što ističe profesor Kočović, trenutno se nalazimo u trećoj godini solarnog ciklusa, gde se meri aktivnost sunčevih pega.

- Do 2029. godine očekuje se pojačana sunčeva aktivnost, što znači da će broj munja i gromova biti veći nego u prethodnom periodu. Stoga je važno da građani obrate pažnju na ovu pojačanu aktivnost i preduzmu neophodne korake kako bi se zaštitili - istakao je Kočović.

Jedan od ključnih saveta profesora Kočovića je kako izračunati koliko je udaljena munja.

- Kada se primeti munja, treba odmah brojati sekunde do kada se čuje zvuk groma. Pomnoživanjem broja sekundi sa brzinom zvuka u vazduhu (340 metara u sekundi) dobija se približna udaljenost munje u metrima. Na primer, ako se zvuk groma čuje 3 sekunde nakon što je viđena munja, munja je udaljena oko 1020 metara (3 sekunde x 340 metara) - otkrio je Kočović.

Drugi njegov savet odnosi se na to ako smo izloženi velikom riziku napolju, kako da se ophodimo.

- Kada se nalazimo na otvorenom prostoru, posebno napolju, treba biti svestan da smo izloženi većem riziku. U tom slučaju, treba se skloniti što dalje od metala i nikako ne tražiti utočište ispod drveća. Ukoliko je moguće, preporučuje se čučanje kako bi se izbeglo moguće dejstvo munje. Takođe, važno je izbegavati široke i otvorene prostore - savetuje Kočović.

Ako se nalazimo u kolima, što je često slučaj tokom oluja, profesor Kočović preporučuje da se ne zaustavlja vozilo na mestima izloženim riziku. Faradejska kavezna zaštita koju pružaju automobili smanjuje opasnost od direktog udara groma. Međutim, u slučaju jake kiše koja prati munje, preporučuje se da se pronađe bezbedno mesto za zaustavljanje i sačeka dok nevreme ne prođe.

- Što se tiče boravka u kući, većina zgrada ima gromobrane koji pružaju zaštitu od munja. Ipak, ključno je redovno održavanje ovih sistema kako bi bili sigurni da su ispravni. Stanari i vlasnici kuća trebaju se konsultovati sa stručnjacima kako bi proverili ispravnost gromobrana i obezbedili potrebnu zaštitu - rekao je Kočović.

04:19

ZNATE LI DA IZRAČUNATE KOLIKO JE UDALJENA MUNJA? 6 NEPROCENJIVIH saveta dr Kočovića ukoliko se nađete u MOĆNOJ OLUJI (VIDEO)

Profesor Kočović zaključuje da je odgovorno ponašanje i pravovremena reakcija od suštinskog značaja kada se suočavamo sa nevremenima, posebno tokom perioda pojačane sunčeve aktivnosti.

Informisati se o meteorološkim uslovima i primeniti sve značajno smanjuje rizik i doprinosi većoj bezbednosti kako naših života, tako i tuđih.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

00:48

Oluja u Beogradu, pokrivanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track