OVO JE MAPA GDE BI MOGLI DA BUKNU POŽARI U GRČKOJ: U nedelju će biti 45 stepeni, evo da li su omiljena srpska letovališta ugrožena
Ekstremne vrućine i vetar prdtsvljaju veliki problem za vatrogasce, Foto: Printscreen/Twitter

oprez

OVO JE MAPA GDE BI MOGLI DA BUKNU POŽARI U GRČKOJ: U nedelju će biti 45 stepeni, evo da li su omiljena srpska letovališta ugrožena

Društvo -

Delovi Grčke su zahvaćeni požarima, vetar je dodatno rasplamsao vatru zapadno od Atine. Evakuišu se i meštani i turisti. Grčka vlada se priprema za nastavak ekstremnih vrućina i za bobu sa novim vatrenim stihijama.

Požari se šire Grčkom
Požari se šire Grčkomfoto: Printscreen/Twitter

Redovno objavljuju mape na kojima su bojama označani stepeni rizika za celu zemlju, pa tako na onima koje se mogu da nadju na sjatu civilprotection.gov.gr svetloplavom je predstavljen srednji rizik, žutom visok, narandžastom veoma visok, a u oblastima obojenim crveno situacija je alarmantna.

Naši turisti koji su tu u delu Peloponeza oko Lutrakija su u opasnosti od požara, u oblasti Mantra na Atici je veoma teška situacija, a vatra se razbuktala i na Rodosu. Grčki mediji javljaju da se ponovno rasplamsao požar u Lakoniji, južno od Sparte, što stvorilo je nove linije vatre jugoistočno od naselja Lefkohoma.

Sva letovališta su u opsanosti od požara, budite oprezni
Sva letovališta su u opsanosti od požara, budite opreznifoto: civilprotection.gov.gr

Letovališta koja su veoma popularna kod Srba a nalaze se u Olimpskoj regiji, Halkidikiju ili Tasosu su označena žutom bojom tako da zbog visokih temperatura postoji velika mogućnost da dođe do pojave vatre.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je da će vatrogasna služba i uprava civilne zaštite ostati u pripravnosti, a prema prognozama temperature bi u većem delu zemlje u nedelju mogle dostići 45 stepeni!

Požari mogu da buknu bilo gde u Grčkoj u svakom trenutku zbog ekstremnih vrućina
Požari mogu da buknu bilo gde u Grčkoj u svakom trenutku zbog ekstremnih vrućinafoto: reliefweb.int

- Teška vremena očigledno još nisu gotova - rekao je Micotakis:

- Suočavamo se sa novim toplotnim talasom i mogućim jačanjem vetrova. Dakle, potrebna je apsolutna budnost i apsolutna spremnost u narednih nekoliko dana.

Portparol Vatrogasne službe Janis Artopios izjavio je da su u Grčkoj u poslednja 24 sata zabeležena 62 šumska požara, upozorio na vaelu opasnost od požara u celoj zemlji zbog najavljenih ekstremnih temperatura u nedelju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track