RHMZ IZDAO 3 UPOZORENJA! Danas nepogode u ovim delovima Srbije, a evo kada stižu i vrućine! Detaljna PROGNOZA za naredne dane
Foto: Shutterstock

nestabilno

RHMZ IZDAO 3 UPOZORENJA! Danas nepogode u ovim delovima Srbije, a evo kada stižu i vrućine! Detaljna PROGNOZA za naredne dane

Društvo -

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i iznad većeg dela zemlje suvo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod i izdao tri upozorenja za naredne dane.

Upozorenje za područje zapadne i južne Srbije na vremenske nepogode za 23. jul

"Iako se u većem delu Srbije danas očekuje stabilizacija vremena, na zapadu i jugu zemlje jaki izolovani grmljavinski razvoji posle podne mogu usloviti:

- krupan grad (> 5 cm u prečniku) - kratkotrajno olujni vetar i lokalno veću količinu padavina (> 20 mm) za kratko vreme", navodi se u upozorenju RHMZ.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Drugo upozorenje odnosi se na visoke temperature početkom sledeće nedelje za područje Srbije.

"Maksimalna temperatura u većini mesta u ponedeljak (24. jula) od 34 do 37°C, dok će u utorak u centralnoj i južnoj Srbiji biti još toplije - od 37 do 40°C", navodi se na sajtu RHMZ.

Nagla promena vremena

"U utorak (25. jula) krajem dana na severu, a u sredu (26. jula) i u ostalim krajevima nagla promena vremena uz kišu, pljuskove, grmljavinu i pad temperature za oko 15 stepeni. U zoni grmljavinskih razvoja očekuju se grad, kao i olujni vetar koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine (> 28 m/s)", objavljeno je u trećem upozorenju.

Podsetimo, od sredine dana u brdsko-planinskim predelima jugozapadne i južne Srbije očekuje se kratkotrajna kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Duvače slab i umeren vetar, na istoku povremeno i jak, severozapadni. Najniža temperatura če se kretati od 16 do 20 stepeni Celzijusa, a najviša dnevna od 30 do 33 stepena.

U Beogradu će biti promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i suvo. Dvaće slab i umeren vetar severozapadni. Najniža temperatura će biti oko 19 stepeni, a najviša dnevna oko 31 stepena.

Vreme narednih dana

U ponedeljak sunčano i ponovo jaka vrućina. Popodne lokalni razvojoblaka koji dolaze sa zapada. Vetar slab južni i jugozapadni. Pritisak oko normale i u padu. Minimalna temperatura od 16°C do 22°C, a maksimalna od 34°C na severu do 38°C na jugu Srbije. Uveče suvo.

U utorak na jugu Srbije ekstremna vrućina i temperatura čak do 42°C, ali će na severu Vojvodine biti desetak stepeni niža, malo iznad 30°C. Između utorka i srede treba očekivati jače lokalne pljuskove i nepogode, a u sredu sledi osveženje prema današnjoj prognozi.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track